ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Έρχεται η 4η Λευκή Νύχτα στην Κυπαρισσία

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017









Συνάντηση με τους επαγγελματίες της πόλης διοργανώνει σήμερα το απόγευμα ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για την καλύτερη προετοιμασία της 4ης Λευκής Νύχτας
που θα γίνει το Σάββατο 3 Ιουνίου.
Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις των προηγούμενων χρόνων, που η πόλη βούλιαξε από κόσμο, στόχος είναι μια ακόμη καλύτερη Λευκή Νύχτα. 
Η Λευκή Νύχτα είναι θεσμός πλέον για την πόλη, μας επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Αβδάλας και όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Αγίου Πνεύματος. Συμπλήρωσε πως θέλουν περισσότερες ιδέες, περισσότερες προτάσεις και να ενεργοποιηθούν όλοι για να επιτύχουν ακόμη περισσότερα.
Το κάλεσμα του συλλόγου προς τους επαγγελματίες για την σημερινή συνάντηση, που είναι στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο περιμένει από εσάς προτάσεις και ιδέες για να γίνει η Λευκή Νύχτα ακόμη πιο πετυχημένη. Μέσα σε κλίμα υγιούς συνεργασίας με την πνευματική και υλική υποστήριξη των επαγγελματιών, είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια εκδήλωση ανάλογη των περιστάσεων ώστε και οι επισκέπτες μας να μείνουν ευχαριστημένοι αλλά και εμείς».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: