ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τρίτο σε αύξηση το Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Η Θεσσαλονίκη διπλασίασε την επιβατική κίνηση

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 









Οι πτήσεις Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη που πλέον εκτελεί η «Ολυμπιακή», με αύξηση 75%, συνέβαλαν ώστε ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» να
περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων τριών περιφερειακών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της επιβατικής κίνησης, κατά το πρώτο φετινό δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην οποία γίνεται επίκληση στοιχείων της επιβατικής κίνησης του πρώτου φετινού διμήνου, συγκριτικά με αυτή του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΥΠΑ, το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρουσίασε το δίμηνο του φετινού Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αύξηση κατά 75,4% των επιβατών, καθώς διακίνησε 3.055 επιβάτες, έναντι 1.742 επιβατών που είχε διακινήσει το αντίστοιχο δίμηνο του 2016. 
Τα άλλα δύο περιφερειακά αεροδρόμια είναι η Πάρος (αύξηση 116,99%, με 6.044 επιβάτες φέτος έναντι 2.786 πέρυσι) και η Μύκονος (αύξηση 99,2%, με 22.175 επιβάτες φέτος έναντι 11.131 πέρυσι).
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης της κίνησης στην Καλαμάτα οφείλεται στην αύξηση των επιβατών της γραμμής Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη που εκτελεί πλέον η «Ολυμπιακή». Τα φθηνά εισιτήρια της «Ολυμπιακής», εφόσον έχουν αγοραστεί νωρίτερα, και η αύξηση των εβδομαδιαίων πτήσεων, έδωσαν τη δυνατότητα στους Πελοποννήσιους να ταξιδέψουν για Θεσσαλονίκη και στους Μακεδόνες να επισκεφτούν την Καλαμάτα. Υπενθυμίζουμε ότι το χειμώνα εκτελούνται 3 πτήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ τις εορτές και τη θερινή περίοδο υπάρχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της επιβατικής κίνησης δείχνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των πτήσεων για προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα.
Η συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης στη χώρα μας, το πρώτο φετινό δίμηνο, ήταν 7,2% συγκριτικά με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: