ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις των πρώιμων καρπουζιών στην Τριφυλία

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με τις πολλές βροχοπτώσεις, ξεκίνησαν οι φυτεύσεις των πρώιμων καρπουζιών σε χαμηλή κάλυψη στην περιοχή της Τριφυλίας. Τα πρώτα κτήματα που φυτεύτηκαν είναι στην περιοχή της Τερψιθέας και στον Αγρίλη με
υπερπρώιμα υβρίδια καρπουζιών με στόχο την γρήγορη συγκομιδή.
Οι παραγωγοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ελάχιστες καλές ημέρες που παρουσιάζονται ώστε να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία των χωραφιών τους αλλά και να τα φυτέψουν, καθώς ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται ως ο πιο βαρύς των τελευταίων χρόνων με πάρα πολλές βροχοπτώσεις.
Ο κύριος όγκος των φυτεύσεων πάντως αναμένεται να γίνει από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Μάρτη όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εφόσον φυσικά οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ο διευθυντής της Αντώνης Παρασκευόπουλος μας επισήμανε ότι οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 6.000 στρέμματα σε χαμηλή και μεσαία κάλυψη. Από εκεί και πέρα στους παραγωγούς που προχωρούν σε φυτεύσεις αυτή την περίοδο συστήνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μεταφυτεύσεις των φυτών όπως και στις αρδεύσεις λόγω της υψηλής υγρασίας του εδάφους.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη