ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Μεσσηνία: Περιπολίες ένστολων στους δρόμους σχεδιάζει ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας

Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017

Την παρουσία της Αστυνομίας δίπλα στον πολίτη και την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα,
επιδιώκει ο νέος διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας.
Χθες ο νέος διευθυντής Αστυνομίας του νομού είχε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους στη Διεύθυνση. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι διοικητές της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλης Τσιγαρίδης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αστυνόμος Β' Τάσος Δεληγιάννης. Ο διευθυντής τόνισε την ανάγκη να δοθεί το βάρος στην πρόληψη, που όπως είπε προϋποθέτει τη διαρκή εμφάνιση ένστολων αστυνομικών στους δρόμους· να βλέπει ο κόσμος ότι υπάρχει Αστυνομία και πως ανταποκρίνεται όταν την καλούν. 
Βασική επιδίωξη άλλωστε για το νέο διευθυντή είναι η εξωστρέφεια της Αστυνομίας, «να βγούμε προς τα έξω, να μιλήσουμε στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ερωτώμενος δε σχετικά με τα τελευταία περιστατικά στην πόλη της Μεσσήνης, ο διευθυντής ενημέρωσε ότι ενισχύθηκε η αστυνόμευση στην περιοχή και θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα - ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζει και νέα συνεργασία με το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη. 
Καταλήγοντας, ο νέος διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, επανέλαβε την επιδίωξή του κάθε πολίτης που θα μπαίνει σε αστυνομική υπηρεσία να εξυπηρετείται με ευγένεια και σεβασμό, και η ανταπόκριση στα περιστατικά να είναι άμεση.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ