ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσληψη 5 γιατρών και 3 νοσηλευτριών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 







Την πρόσληψη 5 μόνιμων γιατρών και 3 νοσηλευτριών, αλλά και την κάλυψη 17 θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων, στο
Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αλλοι 2 μόνιμοι γιατροί, εξ άλλου, αναλαμβάνουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο, 5 μόνιμοι γιατροί (2 παθολόγοι, 1 ΜΕΘ, 1 γαστρεντερολόγος, 1 αναισθησιολόγος), ενώ άλλοι 2 μόνιμοι γιατροί θα στελεχώσουν τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας (1 παθολόγος και 1 καρδιολόγος).
Επιπρόσθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας άλλοι 10 νέοι επικουρικοί γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων.
Παράλληλα μέσα στο επόμενο 15ήμερο, θα διοριστούν στο Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας 3 μόνιμες νοσηλεύτριες (ΤΕ) από τους  κυλιόμενους πίνακες της προκήρυξης 5Κ του ΑΣΕΠ.
Επίσης, ακόμα 17 άτομα αναλαμβάνουν εργασία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (7 νοσηλεύτριες, 5 τραυματιοφορείς, 1 ιατρικών συσκευών, 1 ιατρικών εργαστηρίων, 1 οδηγός, 1 ειδικός παιδαγωγός, 1 φυσικοθεραπευτής). Τα άτομα αυτά προσλαμβάνονται μετά την ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα της Υγείας -μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων.
Από το ίδιο πρόγραμμα, 5 άτομα θα καλύψουν ισάριθμες θέσεις στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (2 νοσηλεύτριες, 2 ιατρικών εργαστηρίων, 1 ιατρικών συσκευών).
Σημειώνεται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι τις επόμενες ημέρες πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας, η κατανομή των 2.000 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, εκ των οποίων στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας αναμένονται να καλυφθούν 10 έως 15 θέσεις.
Καταλήγοντας η ανακοίνωση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας επισημαίνει ότι, όσον αφορά τους επικουρικούς γιατρούς, στις δύο Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, υπηρετούν συνολικά 35 γατροί διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων η μισθοδοσία για τους 22, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη εντάχθηκε στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕπΑΝΕΚ. Οι υπόλοιποι 13 συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά μέσα από τον προϋπολογισμό  του Νοσοκομείου.
Ικανοποίηση για τις πιο πάνω εξελίξεις εξέφρασε με δηλώσεις του ο διοικητής του Γ. Ν. Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...