ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνες οι χαμηλές θερμοκρασίες για τις καλλιέργειες στην Τριφυλία

14 Ιανουαρίου 2017







Επικίνδυνες για τις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Το χιόνι που έπεσε στα βουνά της περιοχής και το ψύχος που επικρατούσε έθεσαν παραγωγούς και γεωπόνους της Διεύθυνσης
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, καθώς και ιδιώτες γεωπόνους, σε κατάσταση συναγερμού.
Οι παραγωγοί, ακριβώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους, όπως έχουμε αναφέρει, πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Από δε τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας δίδονται χρήσιμες συμβουλές αντιπαγετικής προστασίας προς τους παραγωγούς, για να αποφύγουν κινδύνους που θα προκαλέσουν προβλήματα, με συνέπεια την καταστροφή καλλιεργειών.
Τα προβλήματα εστιάζονται, κυρίως, στα θερμοκήπια, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει φυτεύσεις, ακόμη και από πριν από τα Χριστούγεννα, τόσο στα Φιλιατρά όσο και σε Γαργαλιάνους, Τερψιθέα, Καλό Νερό και Ελαία. Τα νεαρά φυτά τα οποία έχουν φυτευτεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευάλωτα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Έτσι οι παραγωγοί πρέπει καθημερινά δύο και τρεις φορές να προβαίνουν σε ελέγχους των συστημάτων θέρμανσης και να μην αφήνουν τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από 12 με 10, το πολύ, βαθμούς Κελσίου τις βραδινές ώρες.
Για τις περιπτώσεις θερμοκηπίων που δε διαθέτουν συστήματα θέρμανσης, απαιτείται, για την προστασία των φυτών, δεύτερη κάλυψη με πλαστικό.
Σημαντική, επίσης, είναι η φροντίδα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Πρέπει, δηλαδή, να στεγανοποιούν τα θερμοκήπια, να εγκαθιστούν προθαλάμους – εάν δεν υπάρχουν – και να ελέγχουν καθημερινά, δύο και τρεις φορές, τα συστήματα αυτοματισμού.
Στην Τριφυλία, αυτή την περίοδο, οι κυριότερες καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη είναι το αγγούρι και η τομάτα. Ακολουθούν το πρώιμο φασόλι, η πιπεριά και στη συνέχεια μελιτζάνα.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται, βεβαίως, και στα φυλλώδη λαχανικά. Από τον πάγο των προηγούμενων ημερών υπέστησαν ζημιές κηπευτικά σε περίπου 120 στρέμματα, στην περιοχή της Τερψιθέας Κυπαρισσίας και τα Φιλιατρά.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αγροτική παραγωγή έπεσε «στα μαλακά» από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες, ιδίως τις νυκτερινές ώρες, είναι επικίνδυνες για τα φυτά.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: