ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Παπανάτσιου: Απαγορεύονται οι χρεώσεις σε συναλλαγές με κάρτες -Τι είπε για τραπεζικές προμήθειες

26/01/2017







«Σαφάρι» ελέγχων στα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας νωρίτερα
σήμερα στη Βουλή.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες προς τα συνεργεία διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, είπε η ίδια και σημείωσε ότι ζητείται: Να αποτυπωθεί αν διαπιστώθηκε ότι το ελεγχόμενο πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα διαθέτει POS, μηχάνημα απόδειξης καρτών πληρωμής, που έχει εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και ζητείται παράθεση ενδείξεων για τη διαπίστωση προέλευσης του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του, επισήμανε ότι «υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μην διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για το ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών για επιχειρήσεις και για καταναλωτές.
Η υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Επομένως, επιπλέον χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών απαγορεύονται.
Αναφερόμενη ειδικότερα στους διενεργούμενους ελέγχους, η κ. Παπανάτσιου είπε ότι ήδη, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, ελέγχεται το πελατολόγιο εταιρείας, η οποία εντοπίστηκε ότι προμήθευε ελληνικές επιχειρήσεις με συσκευές POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές πληρωμών σε αλλοδαπή τράπεζα, ενώ οι σχετικές συμβάσεις είχαν καταρτιστεί μετά την έναρξη των capital controls, το οποίο δεν επιτρέπεται βάσει της ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων». Τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων αυτών διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία TAXIS, προκειμένου να επιλεγούν υποθέσεις για περαιτέρω έλεγχο.
Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, σε κοινή δράση με την Οικονομική Αστυνομία διενεργήθηκαν από την ΙΕΒΕ εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε τέτοιου είδους POS και προέβη σε κατασχέσεις αυτών, η δε υπηρεσία ΙΕΒΕ καταλόγισε τις φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια των ελέγχων και επεξεργάζεται πληροφοριακά δελτία που απέστειλε η Οικονομική Αστυνομία και για τα οποία οι έλεγχοι που διενεργούνται δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη υπηρεσία διενεργεί έρευνες στο πελατολόγιο επιχειρήσεων οι οποίες έχουν προμηθευτεί μηχανάκια POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές εκτός της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει.
Αναφορικά με το ζήτημα των χρεώσεων των τραπεζών, η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και δεν σχετίζεται με το τιμολόγιο της τράπεζας έναντι εμπόρων και καταναλωτών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, εντός των ορίων που προβλέπει το κοινωνικό κεκτημένο.
«Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι οι συλλογικοί φορείς της αγοράς έχουν συνάψει συμφωνίες με τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες προβλέπουν συνολική προμήθεια αισθητά χαμηλότερη του 1%. Είχε ξεκινήσει με 2%-2,5% και αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλότερη από το 1%» είπε η κ. Παπανάτσιου και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, προκειμένου να χαμηλώσουν οι προμήθειες όσο γίνεται περισσότερο.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: