ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Μεσσηνία: Αιτήσεις ελαιοκαλλιεργητών για εκπαίδευση στην Ιταλία

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 






Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που
απευθύνεται σε  ελαιοκαλλιεργητές από την περιοχή της Τριφυλίας και θα υλοποιηθεί στην Ιταλία από το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου και σ' αυτό θα συμμετάσχουν συνολικά 14 ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, οι οποίοι  θα ταξιδέψουν στην Πεσκάρα της Ιταλίας μέσω του προγράμματος "Erasmus+". Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει επισκέψεις σε ελαιοτριβεία, αγρούς και μονάδες τυποποίησης, ιδιωτικούς και συνεταιριστικούς.  
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "Δήμητρα" Κυπαρισσίας. Δικαιούχοι είναι ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή της Τριφυλίας, ηλικίας έως 40 ετών. Επιθυμητή είναι η γνώση αγγλικών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο σε ισχύ.
Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διαδικασία επιλογής θα γίνει προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της Τριφυλίας. 
Οι παραγωγοί πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο της αίτησης στα γραφεία του Κέντρου. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν τα εξής δικαιολογητικά:
Φωτοτυπία του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Αντίγραφο δήλωσης ΟΣΔΕ από όπου θα προκύπτει ότι είναι ελαιοκαλλιεργητές. Υπεύθυνη δήλωση (την συμπληρώνουν στα γραφεία).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Κέντρου "Δήμητρα" Κυπαρισσίας Γεώργιο Τσουμάνη, στα τηλέφωνα 27610 22116, 6934-796092. 

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.