ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη αναστάτωση για τους δασικούς χάρτες και στην Τριφυλία

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 








Τη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στους πολίτες της Τριφυλίας με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποτύπωσε με χθεσινές του δηλώσεις
ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που μίλησε για αιφνιδιασμό των πολιτών αλλά και για εισφοροεισπρακτική πολιτική.
Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο και στο οποίο έχει κληθεί να κάνει ενημέρωση ο δασάρχης Κυπαρισσίας.  Από εκεί και πέρα θα υπάρξει και ενημερωτική εκδήλωση μέσα στην ερχόμενη  εβδομάδα. Από την πλευρά του δήμου αυτό που ζητάνε είναι να μην υπάρχει η έννοια του παραβόλου, να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τα τοπογραφικά και να δοθεί παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Ξεκινάμε και αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση από τους πολίτες και όλους τους κατοίκους του δήμου. Είναι κάτι που αιφνιδίως παρουσιάζεται χωρίς καμία προειδοποίηση. Υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν δημιουργηθεί και πρέπει να τα δούμε διεξοδικά για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Βεβαίως θέμα υπάρχει, αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος και η καλύτερη μέθοδος για να λυθούν προβλήματα που επί δεκαετίες ταλανίζουν το ελληνικό κράτος. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής τους αντοχής, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό που είναι ένα πρόσθετο χαράτσι και μια πρόσθετη εισφοροεισπρακτική επιδρομή προς τους πολίτες. Ερχεται το Δημόσιο να λύσει ένα θέμα στη χειρότερη οικονομική εποχή για τους πολίτες και αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται».
Από εκεί και πέρα τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για την επιστημονική λειτουργία, κάτω από την οποία έχει γίνει όλη η διεργασία, αν οι επιστήμονες ήταν οι κατάλληλοι και οι ειδικοί, ενώ υπάρχουν πολλά θέματα ως προς την αξιοπιστία των χαρτών. Ακόμα ανέφερε πως «με μια μονοκοντυλιά περνάμε πάλι στην περίοδο του 1945 όταν έχουν γίνει δράσεις που το ίδιο το κράτος έχει νομιμοποιήσει». Είπε ότι είναι ασφυκτικά τα περιθώρια στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι πολίτες, δηλαδή το χρονικό όριο των 2 μηνών, ούτε μπορεί για την ένσταση να χρειάζεται παράβολο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την επιδρομή του κράτους στο εισόδημα των πολιτών. Υπογράμμισε δε ότι έτσι θα αμφισβητηθούν και πολλές επιδοτήσεις, χρήματα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έχει κληθεί να κάνει ενημέρωση ο δασάρχης Κυπαρισσίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο δήμος θα ενημερώσει τους πολίτες. Θέση της δημοτικής αρχής είναι: Η όλη διαδικασία να γίνει χωρίς την έννοια του παραβόλου, από τους ίδιους τους χάρτες να μπορούν να παίρνουν τα τοπογραφικά στοιχεία, να υπάρξει παράταση της όλης διαδικασίας για ένα χρόνο, αλλά και να δουν τη γενικότερη στρατηγική στο θέμα της προστασίας του δάσους.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: