ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

“Οχι” στο λιγνιτωρυχείο από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017Την αντίθεσή του στην λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας επαναδιατύπωσε το
Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ομόφωνη απόφασή του, με αφορμή την ανακαίνιση εκ νέου του θέματος, καθώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ για υπογραφή. Τονίστηκε ότι μια τέτοια δραστηριότητα δεν συνάδει με την ανάπτυξη της περιοχής που βασίζεται στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό, αντιθέτως θα την επιβαρύνει.
Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι προς όφελος της περιοχής με την έννοια του γενικότερου οφέλους επισήμανε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, που για ακόμη φορά στράφηκε κατά του ΥΠΕΚΑ λέγοντας ότι από το ίδιο υπουργείο από τους ίδιους ανθρώπους οι πολίτες της Κυπαρισσίας έχουν στηθεί στον τοίχο, αναφέροντας και την υπόθεση του Κυπαρισσιακού.
Για ξεπερασμένη πηγή ενέργειας μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, τονίζοντας ότι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός και αυτή η επένδυση αντιστρατεύεται σε αυτούς.
Ο Επαμεινώνδας Βουδούρης από την ελάσσονα μειοψηφία επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία της μελέτης θα εργαστούν μόνο 8 άτομα και η παραγωγή θα είναι 40.000 τόνοι το χρόνο δηλαδή όσο χρειάζεται μια μέρα η Μεγαλόπολη. Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είπε θα είναι πλήγμα για την περιοχή και μπορεί να μιλά τώρα για 260 στρέμματα αλλά η λιγνιτοφόρος ζώνη είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι 5.000 στρέμματα. Πρότεινε δε να μην μείνουν μόνο σε μια απόφαση που θα είναι νεκρό γράμμα, αλλά να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό και να κουβεντιάσουν το θέμα.
Την αντίθεση του τοπικού συμβουλίου της ΔΚ Κυπαρισσίας για την λειτουργία τέτοιας μονάδας εξέφρασε και η πρόεδρός του Σταματία Αλεξοπούλου.
Ενώ σε παρέμβασή του ο ενδιαφερόμενος επενδυτής Μιχάλης Καραπάτης, τόνισε πως από το 1980 που ήρθε και δούλεψε στην περιοχή για 15 χρόνια μόνο 400 στρέμματα έσκαψαν τα οποία και αποκαταστάθηκαν στην συνέχεια. Για όλα τόνισε υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. Οπως είπε, το βάθος που θα σκάβουν θα είναι 10-12 μέτρα και αμέσως μετά θα γίνεται αποκατάσταση. Ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα καμία υπηρεσία δεν έχει φέρει αντίδραση. Αυτή η επένδυση είπε είναι 25 εκ. που σημαίνει 2,5 εκ. κάθε χρόνο και ότι το κάρβουνο που θα βγαίνει θα χρησιμοποιείται σαν οργανική ύλη.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη