ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

65χρονη χάρισε ζωή σε τρεις συνανθρώπους της

07/01/2017






«Δώρα ζωής» σε τρεις ανθρώπους χάρισε με τον θάνατό της μια 65χρονη γυναίκα από το Δήμο Σερβίων Βελβεντού, που κατέληξε μετά από
εγκεφαλικό επεισόδιο στην ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας, με τη στήριξη των ιατρών της ΜΕΘ, έλαβε την απόφαση να προσφέρει τα όργανα της σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης. Αμέσως ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της επιχείρησης λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έφθασε μέρος της μεταμοσχευτικής ομάδας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δημήτρη Φίλη, ενώ στην όλη επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις έξι το πρωί, συμμετείχαν η αναισθησιολόγος Αιμιλία Τσαμήτρου και ο διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Ιορδάνης Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων το ήπαρ και οι δύο νεφροί, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις που θα γίνουν, θα μεταμοσχευθούν σε ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής και νοσηλεύονται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο «Λαϊκό» και τον «Ευαγγελισμό» της Αθήνας.
Δυστυχώς λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών, όπου το θερμόμετρο έχει σταματήσει στους -12 βαθμούς Κελσίου, δεν μπόρεσε να φτάσει στο νοσοκομείο η ομάδα των Οφθαλμιάτρων για να πραγματοποιήσουν τη λήψη του κερατοειδούς χιτώνα.
Η ιατρός αναισθησιολόγος της ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Αιμιλία Τσαμήτρου που χειρίστηκε το θέμα της ενημέρωσης των συγγενών για την λήψη των οργάνων της 65χρονης, και ο διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής Ιορδάνης Ανδρεάδης ευχαρίστησαν την οικογένεια και τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας για τη μεγαλοψυχία που επέδειξαν και ευχήθηκαν «η πράξη ανθρωπιάς στην οποία προέβησαν να βρει κι άλλους μιμητές στην ελληνική κοινωνία».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: