ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ








Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Μετά τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ που άλλαξαν από την πρώτη κυκλοφορία του κοινού νομίσματος, αλλάζει τώρα και το 50ευρο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο νέο χαρτονόμισμα, η αναγραφή της ονομαστικής αξίας είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί. Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχτούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών – μελών.

Γιατί όμως η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει το 50ευρο

Τι ήταν εκείνο που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση; Βελτιωμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παραχάραξη χαρτονομισμάτων είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα εγκληματιών. Πέρυσι αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 899.000 πλαστά χαρτονομίσματα, τόσα όσα ποτέ άλλοτε από το 2002, από τότε δηλαδή που ήρθε στη ζωή μας το ευρώ. Ποσοστό 11% από αυτά εντόπισαν τράπεζες, αστυνομία και ο εμπορικός κόσμος στη Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ έχει πέσει περισσότερο από όλα τα άλλα «θύμα» παραχάραξης. Άρα τα νέα πενηντάρικα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα προηγούμενα. Όπως και αυτά των 5, 10 και 20 φέρουν ένα πορτρέτο της θεάς Ευρώπης με την τεχνική της υδατογράφησης.
Το καινούριο στοιχείο στα πενηντάρικα είναι ότι στο ολόγραμμα έχει ενσωματωθεί ένα παράθυρο, όπου αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως θα δει το πορτρέτο της Ευρώπης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συναντάμε επίσης και στα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα, είναι ότι έχουν μια επίστρωση λακ που τα κάνει πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: