ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το πρόγραμμα παροχής της επιδότησης σίτισης









Η παράταση εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για την ακώλυτη εξυπηρέτηση αναγκών των
ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού προτείνεται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το πρόγραμμα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4403/2016 (Α΄ 125). Επίσης, προτείνεται μηνιαία παράταση αποκλειστικά της περιόδου επιδότησης σίτισης, ώστε να καλυφθεί το διάστημα, μέχρι την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την έναρξη της διαδικασίας των πληρωμών εντός του Φεβρουαρίου. Η ανωτέρω παράταση αφορά στους δικαιούχους που έχουν μόνιμη κατοικία σε δήμους στους οποίους δεν εφαρμόζεται η πρώτη φάση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται, επίσης ότι, επί της παραγράφου 2, σκοπείται η παράταση της βαθμιαίας εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε 30 δήμους για έναν ακόμη μήνα και έως την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών καθολικής εφαρμογής του ΚΕΑ. Καλύπτεται το χρονικό διάστημα έως την έναρξη της διαδικασίας καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης εντός του Φεβρουαρίου.


Μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι των προτεινόμενων διατάξεων συνίστανται στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των δομών φτώχειας και στην απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους για δύο ακόμη μήνες, ήτοι έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας των νέων δομών του ΕΣΠΑ 2014-2020. 


ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: