ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

«Επίθεση» κατά της ακραίας φτώχειας το 2017 –Οι δράσεις που σχεδιάζονται

02/01/2017







«Δίχτυ ασφαλείας» κατά της φτώχειας, υψώνει για το 2017 η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Βαρύτητα, όπως αναμένεται, θα δοθεί στην επέκταση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε όλους τους δήμους της χώρας. Η απόφαση αυτή θεσμοθετήθηκε και επίσημα με
το Νομοσχέδιο για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)», του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στο ΚΕΑ θα ενσωματωθούν κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου.

Στον απόηχο συστάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, αυτά θα  θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, ενώ στο πλαίσιο του ΚΕΑ θα δοθεί έμφαση σε:

–           Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων

–           Παροχή σχολικών γευμάτων

–           Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης

–           Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας

–           Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ)

–           Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, παροχών ύδρευσης, Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

– Δράσεις για την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας με :

–           Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας

–           Τη συμμετοχή σε:

α) προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

β) προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης,

γ) προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

–           Ένταξη ή επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Επίσης, το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2017 σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας  να λειτουργήσουν και τα 254 “Κέντρα Κοινότητας” που θα συσταθούν στους αντίστοιχους δήμους όλης της χώρας αποτελώντας στην ουσία τα Κ.Ε.Π των φτωχών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων( άποροι, ΑμεΑ, ρομά, μετανάστες κλπ) καθώς μέσω αυτών θα πληροφορούνται, προσκομίζοντας απλώς το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους, σε ποιό πρόγραμμα κοινωνικής ενίσχυσης μπορούν να ενταχθούν, τι προνοιακά επιδόματα μπορούν να λαμβάνουν, όπως και τυχόν  κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και οι οποίες προβλέπονται σε ελληνικά η κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης της φτώχειας.
Επίσης, παρατάθηκε με τροπολογία του υπ. Εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη σχεδίων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες των αστέγων, όπως κάλυψη ενοικίου και δαπανών οικοσκευής, επιχορηγούμενη απασχόληση και κτήση εργασιακής εμπειρίας.
Επίσης, ενισχύεται ο «εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης πολιτικών κοινωνικής ένταξης». Στο υπ. Εργασίας επιθυμούν να αποκτήσουν για πρώτη φορά ισχυρό εργαλείο πληροφόρησης, εποπτείας και αξιολόγησης σε επίπεδο κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων.

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό το 2017:

– Ενιαία οργάνωση, ώστε να πληρώνονται όλα τα επιδόματα σε τακτές 
ημερομηνίες (πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος).

– Αλλαγές σε αναδοχή και υιοθεσία, ώστε τα παιδιά να μην περιμένουν χρόνια στα ιδρύματα.

-Έμφαση στα ιδρύματα για την ομαλή ένταξη ωφελουμένων στην κοινωνία.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: