ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Βιολογικό ελαιόλαδο: 4,50 ευρώ το μαυρολίσιο και 5,50 το κορωνέικο

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016


Στα 4,50 ευρώ πούλησε βιολογικό μαυρολίσιο ελαιόλαδο ο "Νηλέας" σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μουζακίου. Στην τιμή αυτή διατέθηκαν 8 τόνοι στην εξαγωγική εταιρεία Nutria, με την οποία ο "Νηλέας" έχει πολύ καλή συνεργασία.
Σε ακόμη καλύτερη τιμή, στα 5,50 ευρώ, πουλήθηκε τον Οκτώβριο αγουρέλαιο βιολογικό κορωνέικο ποσότητα 2 τόνων, στον Καναδά, σε πελάτη του "Νηλέα".
Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Τάκης Δημητρακόπουλος μας ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 20 τόνοι βιολογικό κορωνέικο και αναμένονται άλλοι 25 (οι 15 από το Μουζάκι), ενώ υπάρχουν άλλοι 12 τόνοι μαυρολίσιο.
Ο κ. Δημητρακόπουλος που επεσήμανε την καλή συνεργασία του "Νηλέα" με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μουζακίου, σημείωσε ότι «όποιος βγάζει ποιοτικό ελαιόλαδο, ανταμείβεται σε βάθος χρόνου. Και αυτό κάνουμε στο "Νηλέα". Παρατήρησε, μάλιστα, πως «η οξύτητα είναι κάτω από 4 δέκατα. Το μαυρολίσιο ήταν 0,35 καιστο κορωνέικο 0,36 και 0,37».
Την πολύ καλή ποιότητα του φετινού βιολογικού ελαιολάδου επεσήμανε και ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος, που τόνισε ότι «τέτοια λάδια, τόσο καλά ποιοτικά, φέτος δεν υπάρχουν».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη