ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Στην Ελλάδα οι δύο από τις 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του κόσμου

14/12/2016

 

 

 

Δύο ελληνικές αρχαιολογικές αποκαλύψεις, οι δεσμώτες του Φαλήρου και ο σκελετός που βρέθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, εντάσσονται από το διεθνές, έγκυρο περιοδικό ARCHAEOLOGY στις κορυφαίες δέκα αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2016. 

Εξαιρετικά σπάνιο είναι το γεγονός να περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν δύο ανασκαφές από την ίδια χώρα, όμως τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά αφ’ εαυτών, κάτι που δεν συνέβη διεθνώς.
Το συγκεκριμένο περιοδικό εκδίδεται από την Ενωση Αρχαιολόγων της Αμερικής, η οποία ετοιμάζει το ετήσιο συνέδριό της στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με την κατάρτιση της λίστας των 10 κορυφαίων σχετίζονται και με τις εισηγήσεις που υποβάλλονται για το συγκεκριμένο συνέδριο-γεγονός.
Μάρτυρα μιας ιστορικής εποχής εναλλαγών στην εξουσία, ενίοτε και αιματηρών, θεωρούν οι συντάκτες του καταλόγου την ανασκαφή στο Δέλτα του Φαλήρου. Πρόκειται για ομαδικό τάφο, περίπου 80 ανδρών που εκτελέστηκαν με χτύπημα στο κρανίο και τάφηκαν με μεταλλικά δεσμά. Στην πλειονότητά τους ήταν νεαρά άτομα, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποια μικρότερης ηλικίας, σχεδόν παιδιά όπως λέει η ανασκαφέας Στέλλα Χρυσουλάκη, από 12 έως 15 ετών. Τα θύματα της εκτέλεσης προφανώς είχαν εμπλακεί σε κάποιον από τους πολέμους ανάμεσα σε φατρίες ολιγαρχικών, στα μέσα έως τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. που ακολούθησαν το «κυλώνειον άγος» δηλαδή τον φόνο των οπαδών του Κύλωνα αν και είχαν προσέλθει ικέτες στον βωμό της Αθηνάς, στην Ακρόπολη.
«Για πρώτη φορά» λέει η κ. Χρυσουλάκη, «μπορούμε να εικονογραφήσουμε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα σε αριστοκράτες κατά τον 7ο αιώνα και οδήγησαν, μέσα από μια μακρά πορεία, στην εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην πόλη-κράτος των Αθηνών».
Η ανασκαφή βρίσκεται στο Φαληρικό Δέλτα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων του υπουργείου Πολιτισμού.
Αναλύσεις των οστών γίνονται από παλαιοανθρωπολόγους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ο ομαδικός τάφος άρχισε να αποκαλύπτεται τον Μάρτιο.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων (περί το 65 π.Χ.) είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο του αρχαίου κόσμου και ίσως το πλέον διάσημο. Το περασμένο καλοκαίρι εντοπίστηκε σε αυτό ανθρώπινος σκελετός, ο οποίος, μάλιστα, εκτίθεται τις μέρες αυτές στο Ιδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

Ανάλυση DNA
 
Στο ίδιο ναυάγιο έχουν εντοπισθεί παλαιότερα κατάλοιπα τουλάχιστον άλλων τεσσάρων ατόμων αλλά σε εποχές που δεν υπήρχε ανάλυση DNA. Το φετινό εύρημα θα αναλυθεί με αυτή την τεχνική. Σύμφωνα με τον ειδικό Χάνες Σρέντερ, η ανακάλυψη ίσως αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία να διεξαχθούν γενετικές μετρήσεις. Η εύρεση ανθρώπινων οστών σε ναυάγια είναι κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, όπως λέει. Ισως με τις μελέτες μάθουμε την καταγωγή και την προέλευσή του.

Ο Μπρένταν Φόλεϊ, επικεφαλής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, πιστεύει ότι μάλλον ο νεκρός θα πρέπει να παρασύρθηκε με το σκάφος στον βυθό. Οι έρευνες για τα οστά που λείπουν θα συνεχιστούν το καλοκαίρι. Ο κ. Φόλεϊ αναμένει να βρει οστά και άλλων ανθρώπων στην ανασκαφή, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο.

APO http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...