ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

NASA: Προσφέρει 30 χιλ. δολάρια για το πρόβλημα των «διαστημικών περιττωμάτων»

24/11/2016








Αμοιβή 30.000 δολαρίων υπόσχεται η NASA σε όποιον βρει μια λύση στο πρόβλημα με τα «διαστημικά περιττώματα». Οι εφευρέτες έχουν περιθώριο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της
αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, από τον οποίο αναμένεται ότι θα προκύψει λύση διαρκείας έξι ημερών όσον αφορά στην απουσία τουαλετών στις αποστολές στο διάστημα.
«Η παλιά λύση ήταν οι πάνες», διαβεβαιώνει η NASA στην περιγραφή του διαγωνισμού τον οποίο δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της. «Πάντως η πάνα δεν είναι παρά μια πολύ προσωρινή λύση και δεν αποτελεί επιλογή που να διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα όσον αφορά την υγεία και την προστασία». Ωστόσο οι αστροναύτες πρέπει συνήθως να περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες πριν βρεθούν σε τουαλέτες. Οι τρεις αστροναύτες που απογειώθηκαν πριν από μια εβδομάδα με το διαστημόπλοιο Soyouz χρειάσθηκε για παράδειγμα να περιμένουν δύο ημέρες πριν φθάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. Το ρωσικό διαστημόπλοιο είναι εξοπλισμένο μόνο με μια μικρή φορητή τουαλέτα.
Στο μέλλον, στη διάρκεια των μακροχρόνιων αποστολων στον Άρη που μπορεί να πραγματοποιηθούν τη δεκαετία του 2030, η NASA υπολογίζει σε έξι ημέρες τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι αστροναύτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες. Μόλις φορέσει την ογκώδη στολή του, «ένας αστροναύτης είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση στο σώμα του, ακόμη και για να ξύσει τη μύτη του», εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.
Γι’ αυτό η NASA είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και τρεις αμοιβές των 30.000 δολαρίων για στολές που θα διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα για τα περιττώματα. Το ζήτημα είναι, εξηγεί η υπηρεσία, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης ή ερεθισμού λόγω παρατεταμένης επαφής με το δέρμα. Και, επίσης, να αντισταθμιστούν τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας, που επιτρέπουν στα υγρά να πλέουν στον αέρα. Η NASA ελπίζει να δοκιμάσει τις πιο υποσχόμενες εφευρέσεις σε διάστημα ενός χρόνου και να τις χρησιμοποιήσει μέσα σε τρία χρόνια.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: