ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Προγράμματος των εμβολιασμών ζητούν οι παιδίατροι

23/11/2016






Καμπανάκι για ελλείψεις εμβολίων κι άλλων σκευασμάτων κρούει  ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Για το θέμα των ελλείψεων,
έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΠΦΣ και της προέδρου του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου, την
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
«Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια, είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν , το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά», συμπληρώνει.
Όπως αναφέρεται ανησυχία προκαλεί η έλλειψη που παρατηρείται σε παιδικά εμβόλια και κυρίως στο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, το οποίο φέρεται να σπανίζει σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Στο μεταξύ να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ζητούν οι παιδίατροι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β. Μέλη του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης και της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας τοποθετήθηκαν υπέρ της ανοσοποίησης ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β (σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη), μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας. Αφορμή αποτέλεσαν τα 3 νέα κρούσματα της νόσου στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.
Μάλιστα η παιδιατρική κοινότητα της Κρήτης, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα σε Χανιά και Ρέθυμνο, χαρακτηρίζει το εμβόλιο ως «εμβόλιο των φτωχών», καθώς η μηνιγγίτιδα εντοπίζεται κυρίως στις φτωχές κοινωνικές ομάδες, στο οποίο όμως έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο υπό την επιστημονική ευθύνη του επ. Καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη αποζημίωση του εμβολίου.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.