ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ενταξη στο πρόγραμμα "Εγκατάσταση νέων γεωργών"

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 








Με ανακοίνωσή τους οι Διευθύνσεις Αγροτικής Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας και Τριφυλίας ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι
δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα "Εγκατάσταση νέων γεωργών".
Φάκελο υποψηφιότητας προς ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα (υπομέτρο 6.1) μπορούν να υποβάλουν οι εξής: 
«Α. Φυσικά πρόσωπα τα οποία: Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 41ο  έτος της ηλικίας τους. Eίναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών του υπομέτρου 6.1. Εχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2016. Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Εχουν γεωργική εκμετάλλευση μεγέθους παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον  8.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ από ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμό αυτών αγροτεμαχίων. Στην περίπτωση ζωικού ή μελισσοκομικού κεφαλαίου, αυτό θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
Β. Νομικά πρόσωπα τα οποία: Εχουν αρχηγό-νόμιμο εκπρόσωπό τους νέο γεωργό ο οποίος κατέχει το 51% τουλάχιστον του κεφαλαίου του νομικού προσώπου και πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις του φυσικού προσώπου. Εχουν έδρα την ευρύτερη περιοχή της μόνιμης κατοικίας του νόμιμου εκπροσώπου. Εχουν κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Εχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2016. Είναι εγγεγραμμένα στο ΜΑΑΕ ως κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης».
Το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται από τα 17.000 ευρώ ως τα 22.000 ευρώ (ανάλογα με την κατεύθυνση καλλιέργειας, περιοχή εγκατάστασης) και θα καταβληθεί σε δυο δόσεις. Περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης - φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 31 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Κάθε υποψήφιος δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση στήριξης σε μία μόνο από τις 13 Περιφέρειες της χώρας ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)  και εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργασίμων ημερών να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας. Περαιτέρω εξειδικευμένη πληροφόρηση παρέχεται από ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Διοικητήριο Καλαμάτα και στο τηλ. 27213 61224. ΔΑΟΚ Τριφυλίας Ελ. Βενιζέλου 29 Κυπαρισσία και στο τηλ. 27610 22958. ΔΑΟΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Πλ. Εθν. Μακαρίου Τρίπολη και στο τηλ. 2713 601191 και 601173, και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης www.minagric.gr και www.agrotikianaptιxi.gr. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: