ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Οριζόντιο «κούρεμα» 7,5% για όλα τα γενόσημα

28/11/2016

 

 

 

Μειώσεις στις τιμές πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων και κίνητρα για συνταγογράφηση φθηνών σκευασμάτων προβλέπονται στις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Για το θέμα υπάρχει έντονη κινητικότητα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα μεγάλο «πακέτο» μέτρων.
Το υπουργείο Υγείας φέρεται να υιοθετεί την πρόταση του ΕΟΠΥΥ για «κλειστό» προϋπολογισμό σε ακριβά και φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, όπως για τον διαβήτη, τη χοληστερόλη και τον καρκίνο. Με σκοπό τη μείωση της δαπάνης προωθούνται μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.
Το ποσοστό θα κλιμακώνεται και θα φτάνει έως και 23% για καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Κεντρικό ρόλο στο ποσοστό της μείωσης θα διαδραματίζει η επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία έχει συγκροτηθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Οριζόντιες μειώσεις 7,5% αναμένονται και στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό καθεστώς μερικής προστασίας της τιμής. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η τιμή τους δεν μπορεί να μειωθεί πάνω από 15%. Στην περίπτωση που ξεπερνά την τιμή του προϊόντος αναφοράς (off - patent) αυξάνεται ανάλογα η τιμή του «off - patent».
Η προστασία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι εκτιμούν πως τα ελληνικά γενόσημα, που στην πλειονότητά τους είναι εγχωρίως παραγόμενα, είναι ακριβά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξάνεται η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, στα επίπεδα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τους δανειστές. Βρίσκονται σήμερα κοντά στο 22% έως 23%, ποσοστό που θα πρέπει να ανέλθει στο 40% έως 60%.

Ενημέρωση
 
Η πολιτική ηγεσία έχει ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους της αγοράς, στο πλαίσιο της επιτροπής ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνεδριάζει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Πανελλήνιας Eνωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εκπροσωπεί ελληνικές και πολυεθνικές. Το προεδρείο του ΣΦΕΕ αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Τζιουζέπε Καρόνε, υπεύθυνο των θεσμών για το φάρμακο.
Με άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως η παρέμβαση στο φάρμακο θα γίνει σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της ζήτησης και το δεύτερο η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης. 

ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΝΤΕ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Σε απαγορεύσεις «παράλληλων» εξαγωγών, εξαιτίας ελλείψεων των συγκεκριμένων φαρμάκων, προχωρεί ο ΕΟΦ. Με την πλέον πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές πέντε παιδιατρικών εμβολίων κατά του κοκίτη και της ηπατίτιδας, έπειτα από σχετική εισήγηση της υπηρεσίας ελέγχου επάρκειας. Τα εμβόλια προστέθηκαν στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευμένων προς «παράλληλη» εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση.

Ελλείψεις στην αγορά λόγω των «παράλληλων» εξαγωγών

Στρεβλώσεις και ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά προκαλούν οι «παράλληλες» εξαγωγές φαρμάκων. Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία εισάγονται στη χώρα μας, προκειμένου να διατεθούν σε Ελληνες ασθενείς, αλλά επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή τους είναι σημαντικά υψηλότερη. Αν και το φάρμακο είναι διατιμημένο είδος, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπει το συγκεκριμένο εμπόριο, το οποίο όμως οδηγεί σε ελλείψεις στις χώρες από όπου επανεξάγονται τα σκευάσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από μία πενταετία συνεχούς μείωσης οι «παράλληλες» εξαγωγές διπλασιάστηκαν το 2015! Συγκεκριμένα επανεξήχθησαν πέρυσι 19,12 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, ενώ το 2014 είχαν εξαχθεί 10 εκατομμύρια συσκευασίες.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον ΕΟΦ, με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Στη σύσκεψη μετείχαν η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αικατερίνη Αντωνίου και Δέσποινα Μακριδάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, και μέλη του συμβουλίου του Συλλόγου.
Η διοίκηση του ΕΟΦ προειδοποίησε πως μπορεί πλέον να ελέγχει τις ποσότητες που εισάγονται και διατίθενται στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ, ο Οργανισμός έχει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται πως υπάρχουν φαρμακαποθήκες που αποκλειστικά και μόνο εξάγουν φάρμακα χωρίς άλλη οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό.
Η πρόεδρος του ΕΟΦ προειδοποίησε κυρίως τις φαρμακαποθήκες αλλά και τις εταιρείες, ακόμη και φαρμακεία που μπορεί να εμπλέκονται στις παράλληλες εξαγωγές, πως πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθούν ονόματα και θα επιβληθούν ποινές.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: