ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μποναμάς 17 εκατ. € στους Ελληνες αγρότες

29/11/2016

 

 

 

 Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν από την 1η Δεκεμβρίου Ελληνες αγρότες που κρίθηκαν επιλέξιμοι για άμεσες ενισχύσεις.

Συνολικά, θα αποδοθεί σε Ευρωπαίους αγρότες το ποσό ύψους 435 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο αχρησιμοποίητο αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, 17,2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό προκύπτει κάθε χρόνο, μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το 2013, αφού ένα ποσό αφαιρείται από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον γεωργικό τομέα. Το εν λόγω αποθεματικό μπορεί να κινητοποιηθεί όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των αναγκών για μέτρα στήριξης των αγορών, όπως είναι η δημόσια παρέμβαση και η ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα έκτακτα μέτρα σε καταστάσεις κρίσης.

Η στήριξη
 
Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το αποθεματικό επιστρέφεται στους αγρότες. Η Επιτροπή είχε ήδη προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά σε χρηματοδοτική στήριξη πάνω από 1 δισ. ευρώ στον γεωργικό τομέα, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις στις αγορές. Ωστόσο, η Επιτροπή και οι συννομοθέτες αποφάσισαν η εν λόγω ενίσχυση να χρηματοδοτηθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.

Τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η επέκταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων για τις αγορές και η κατανομή των εθνικών κονδυλίων, χρηματοδοτήθηκαν από υφιστάμενο διαθέσιμο προϋπολογισμό το 2016, ενώ η τελευταία δέσμη μέτρων αλληλεγγύης του Ιουλίου 2016 για τον γαλακτοκομικό και άλλους τομείς της κτηνοτροφίας θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2017.

Δύσκολη χρονιά
 
Μιλώντας σήμερα ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Το 2016 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για πολλούς αγρότες και ιδιαίτερα για αρκετούς τομείς της αγοράς. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Επιτροπή μπόρεσε να ανταποκριθεί με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων - χωρίς να απαιτηθεί ως λύση της τελευταίας στιγμής η ενεργοποίηση του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να αντιδράσουμε χωρίς να μειώσουμε την εισοδηματική στήριξη στον γεωργικό τομέα».

Από τη θέσπιση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2013, το αποθεματικό κρίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Οι μειώσεις ισχύουν μόνο για ποσά που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και δεν εφαρμόζονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία κατά το οικονομικό έτος 2016, επειδή τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων δεν είχαν ακόμη πλήρως καθιερωθεί στα εν λόγω κράτη-μέλη.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, η συνολική αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα για το έτος 2015 ανήλθε στα 10,7 δισ. αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με το 2014. Σε επίπεδο ΕΕ, η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 411,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2014.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...