ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Νέες ρυθμίσεις για χρέη σε τράπεζες, εφορία και ταμεία

25 Σεπτεμβρίου 2016 -








Η έξοδος από την κρίση απαιτεί την αντιμετώπιση του προβλήματος των πολυοφειλετών, δηλαδή όσων έχουν
χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Το ζήτημα απασχόλησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για το χρέος και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι πως απαιτείται δραστική αντιμετώπιση, ώστε να γίνει μία νέα αρχή.

Οι αλλαγές
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει η ρύθμιση των οφειλών από την αρχή του 2017 με τη δημιουργία συμβουλίων πιστωτών. Η έναρξη θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα επεκταθεί σταδιακά στις μικρότερες, αλλά και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στο συμβούλιο πιστωτών θα προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές και ανάλογα με την κάθε περίπτωση θα βρίσκονται και οι λύσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για λύσεις... αλά κάρτ. Θα λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση του πολυοφειλέτη, το σύνολο των οφειλών, οι προοπτικές και η βιωσιμότητα.

Τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία
Στις λύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνονται για μεν τα τραπεζικά δάνεια η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σε έσχατη περίπτωση ακόμα και το "κούρεμα" μέρους του δανείου.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία το... μενού θα περιλαμβάνει στην έσχατη περίπτωση ακόμα και "κούρεμα" των προστίμων και των προσαυξήσεων. Όχι, όμως, και του αρχικού χρέους.
Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία το "κούρεμα" του αρχικού χρέους είναι απαγορευτικό, γιατί θα προκαλέσει κατάρρευση των ταμείων.

Το "αγκάθι"
Το μεγάλο εμπόδιο στην εφαρμογή της ρύθμισης ήταν το κουαρτέτο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα το συζητούν, ενώ υπάρχουν και μέλη του κουαρτέτου που το αποδέχονται ως έσχατη λύση.
Ενδεικτική της νέας στάσης των Θεσμών, αποτελεί η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς την περασμένη εβδομάδα. Όταν της έθεσαν το θέμα του "παγώματος" των ασφαλιστικών οφειλών με την ταυτόχρονη πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, δεν απέρριψε την πρόταση, αλλά ζήτησε περισσότερα στοιχεία για να πειστεί ότι οι υπολογισμοί για αύξηση των εσόδων των ταμείων είναι ακριβείς και στέρεοι.

ΑΠΟ newsit , http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...