ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχονται μεγαλύτερα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 






Mεγαλύτερα κίνητρα προκειμένου να αυξηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αναζητά το οικονομικό επιτελείο στον απόηχο της διαφαινόμενης απόρριψης από τους δανειστείς του ακατασχετου λογαριασμού για τις
επιχειρήσεις.



Σύμφωνα με το «Έθνος» στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνονται κίνητρα (κληρώσεις με έπαθλα) για τους φορολογουμένους που θα χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» όπως:
-Δωρεάν αγορές: Κάθε μέρα σε 50 τυχερούς πελάτες καταστημάτων που χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες θα δίνεται η δυνατότητα να κάνουν δωρεάν τις αγορές τους. Οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση.
-Αυτοκίνητα: Οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, που θα δίνονται από το Δημόσιο από τα κατασχεθέντα που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ.
-Ακίνητα: Αντίστοιχα, όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες, θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει έκπτωση φόρου 1900 έως 2100 ευρώ για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσως με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Εάν δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.



 Σύμφωνα με το «Έθνος» το νομοσχέδιο  προβλέπει:
-Για εισόδημα ως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%
-Για εισόδημα από 10.001 ως 20.000 το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%
-Για εισόδημα από 20.001 ως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%
-Από 40.001 και πάνω το ποσοστό θα είναι 30%.
Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Επίσης, στο ν/σ θα προβλέπεται πως όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά POS συσκευή.

ΑΠΟ http://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: