ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Απάτη-μαμούθ με POS… Βουλγαρίας -Πώς είχαν στήσει την κομπίνα οι δράστες







Τρόπους να «σπάσουν» τα capital controls και να φοροδιαφύγουν, ανακάλυψαν αετονύχηδες και σε συνεργασία με εταιρίες και τράπεζες σε
Λουξεμβούργο, Μάλτα και Βουλγαρία έκαναν χρήση POS που εκκαθάριζαν τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας.
Το κόλπο σατανικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό: προμηθεύτρια εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο διακινούσε μέσω Βουλγαρίας ειδικά POS, με τα οποία όλες οι συναλλαγές που έκαναν οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούσαν, εκκαθαρίζονταν σε τράπεζα της Μάλτας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Όπως τόνισαν ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και ο Επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, πρόκειται κατ’ αρχάς για καραμπινάτη περίπτωση παραβίασης των capital controls, ενώ είναι προφανές ότι όσοι χρησιμοποίησαν αυτά τα POS το έκαναν και για να αποκρύψουν εισοδήματα.

«Το προλάβαμε στην αρχή», σημείωσε ο Υποστράτηγος Ε. Πλουμής αποκαλύπτοντας ότι μετά από ευρεία συντονισμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΓΓΔΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας, κατασχέθηκαν 164 «μαϊμουδένια» POS και έγιναν οι πρώτες 24 συλλήψεις. Ο κύκλος των ερευνών δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς από τα ντου σε Καματερό, Αχαρνές και Κόρινθο ανακαλύφθηκε πελατολόγιο από το οποίο προκύπτει ότι έχουν πωληθεί 1.195 τέτοια μηχανήματα σε 971 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον Τουρισμό.

«Οι αναλήψεις  που μπορούσαν να κάνουν ήταν από 2.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ την ημέρα, ενώ μπορούσαν να μεταφέρουν ως και 100.000 ευρώ το μήνα στο εξωτερικό», σημείωσε ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι σίγουρα οι εν λόγω επιχειρηματίες γνώριζαν πολύ καλά τι κάνουν όταν προμηθεύονταν τα συγκεκριμένα POS.

Μετά από τον εντοπισμό του κυκλώματος και τη βεβαίωση των παραβάσεων, ακολουθεί η δεύτερη και πιο δύσκολη φάση των ερευνών, καθώς οι Ελληνικές Αρχές θα ζητήσουν με διοικητική συνδρομή στοιχεία από Βουλγαρία και Μάλτα για το τζίρο που «φυγαδεύτηκε» εκτός Ελλάδας και πιθανότατα δεν έχει δηλωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: