ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων

6/8/2016





Η πληρωμή της εξισωτικής αφορά την εξόφληση του 25% για το 2015, καθώς και εξόφληση όλων των κτηνοτρόφων που έκαναν ενστάσεις σχετικά με την πληρωμή της προκαταβολής (το 75% του ποσού). Οι έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκταμιευθούν στους
λογαριασμούς των δικαιούχων οι πληρωμές, που αγγίζουν συνολικά τα 95 εκατομμύρια ευρώ. Το 75% της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Δεκέμβριο του 2015 και αφορούσε τους δικαιούχους που είχαν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ολοκλήρωσαν τότε τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου. Τα ποσά που καταβλήθηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε 63.500 δικαιούχους ανέρχονταν σε 107 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με την υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας θεσπίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων όσον αφορά το μέτρο 13 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, διευρύνεται πλέον ο «χάρτης» των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης στη χώρα, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αγροτών που θα δικαιούνται επιδότηση, με το κονδύλι της ενίσχυσης σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται σε περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αγρότες

Μέχρι σήμερα την επιδότηση αυτή ελάμβαναν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι ορεινής ή ημιορεινής περιοχής, ενώ με το νέο θεσμικό πλαίσιο δικαιούχοι πλέον είναι όσοι κατέχουν αγροτεμάχια και ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Το ύψος της ενίσχυσης για τις ορεινές περιοχές καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ ανά στρέμμα και για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές περιοχές) στα 9,5 ευρώ ανά στρέμμα. Η ενίσχυση θα μειώνεται προοδευτικά για όσους έχουν εκτάσεις άνω των 200 στρεμμάτων, ενώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων δεν θα χορηγείται. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση θα έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης, στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και καθορίζεται στα 100 ευρώ ανά εκτάριο. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, η οποία μετά τα 200 στρέμματα θα μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

- Εκταση εκμετάλλευσης από 0 έως και 200 στρέμματα: 100% της ενίσχυσης.

- Εκταση εκμετάλλευσης μεγαλύτερη από 200 έως και 250 στρέμματα: 80% της ενίσχυσης.

- Εκταση εκμετάλλευσης μεγαλύτερη από 250 έως και 300 στρέμματα: 50% της ενίσχυσης.

- Εκταση εκμετάλλευσης μεγαλύτερη από 300 στρέμματα: Δεν χορηγείται ενίσχυση.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.