ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Χαράτσι στα επιδόματα πολυτέκνων του ΟΓΑ

03/08/2016






Χαράτσι 3,6% επιβλήθηκε σε χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους που λαμβάνουν τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα από τον ΟΓΑ. Αυτό προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση του ΟΓΑ στην οποία αναφέρεται: «Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 €. Σημειώνουμε ότι
το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%».
Θυμίζουμε ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα ανέρχονται σε 500 ευρώ για κάθε παιδί και σύμφωνα με το νόμο δεν υπάγονται σε καμιά εισφορά. Η παρακράτηση επιβλήθηκε μόνο στις πολύτεκνες οικογένειες και όχι στο επίδομα τέκνων που λαμβάνουν οι υπόλοιποι δικαιούχοι.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτηση τους, τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, και καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις για την επιβολή τους τέλους χαρτοσήμου στα οικογενειακά επιδόματα.
Συγκεκριμένα με ερώτηση τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Βρούτσης και Βασίλης Οικονόμου αναφέρουν:
«Στις 20/7/2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ, δελτίο τύπου που αναφέρονταν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, δικαιούχοι των οποίων είναι χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Και ενώ μέχρι σήμερα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων δεν προσμετρούταν στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονταν από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, (Ν.4093/2012 και Ν.4252/2014), προς μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσαν ότι τους επιβλήθηκε τέλος χαρτοσήμου, 3,6 %.
Επειδή στα οικογενειακά επιδόματα δεν επιβάλλονταν τέλος χαρτοσήμου, Επειδή η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι τα εν λόγω επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρος, τέλος, εισφορά ή κράτηση, υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, Επειδή η εν λόγω κράτηση επιβλήθηκε εν κρυπτώ, αφού δεν προηγήθηκε καμία σχετική ανακοίνωση. ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριοι Υπουργοί:
1. Ποιος ο λόγος επιβολής τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα;
2. Ποιος ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η απόφαση για το τέλος χαρτοσήμου, ώστε να το γνωρίζουν οι δικαιούχοι;
3. Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη κράτηση είναι παράνομη, αφού η ισχύουσα νομοθεσία, απαλλάσσει τα οικογενειακά επιδόματα, από τέτοιου είδους κρατήσεις; Θα προβείτε σε τροποποίηση της νομοθεσίας; Και αν ναι, γιατί δεν προβήκατε πρώτα στην αλλαγή νομοθεσίας και μετά στη επιβολή του τέλους;».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: