ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Σφράγισμα τριών καντινών στην παραλία του Λαγκούβαρδου

Πέμπτη, 11 Αύγουστος 2016 

Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών και αντιδράσεων χθες το πρωί ο Δήμος Τριφυλίας προχώρησε σε σφράγισμα και των τριών καντινών στην παραλία του Λαγκούβαρδου, στην
πολυπληθέστερη παραλία όλης της Τριφυλίας.
Η κίνηση αυτή της αρμόδιας επιτροπής του δήμου μετά την έκδοση σχετικής εισαγγελικής εντολής -καθώς δεν είχαν άδεια λειτουργίας- πυροδότησε κύμα αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες αλλά και πάρα πολλούς λουόμενους, τόσο κατά της δημοτικής αρχής όσο και προσωπικά κατά του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα.
Την αρμόδια επιτροπή του δήμου, που φαίνεται ότι ήταν υποψιασμένη για το τι την περίμενε, συνόδευαν αστυνομικοί, ενώ σε επιφυλακή ήταν με διακριτική παρουσία και μια ομάδα της ΟΠΚΕ.
Η πρώτη καντίνα σφραγίστηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ακολούθησαν και οι άλλες δύο που βρίσκονται στην ίδια παραλία, με τον κόσμο να αντιδρά έντονα και να τονίζει μεταξύ άλλων ότι αν πράγματι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος ενδιαφερόταν για την περιοχή, θα μπορούσε να μπει μπροστά ώστε να μην έχουμε τέτοια γεγονότα στην καρδιά του καλοκαιριού, λίγες μόνο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο και ενώ όλος ο κόσμος βρίσκεται στις παραλίες και θέλει να περάσει ευχάριστα.
Σε έντονο ύφος προς τους αιρετούς της επιτροπής ειπώθηκε πως είναι ντροπή αυτό που κάνουν και θα έπρεπε και οι ίδιοι να ντρέπονται καθώς νεκρώνουν τον ίδιο τον τόπο τους. Σε κανένα άλλο δήμο δεν συμβαίνουν αυτά, τους έλεγαν. Από την άλλη, τα μέλη της επιτροπής -κάποια από τα τακτικά απέφυγαν να πάνε- τόνισαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, καθώς υπάρχει εισαγγελική εντολή και δεν αφήνει άλλα περιθώρια επειδή έχουν εξαντληθεί όλα. Ωστόσο ομολογουμένως με αρκετά μεγάλη ψυχραιμία, αφού βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα των αποδοκιμασιών και των αντιδράσεων προχώρησαν στο σφράγισμα. 
Γεγονός είναι, από όσο θυμόμαστε, ότι για πρώτη φορά δημοτική αρχή στην Τριφυλία, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου προχωρά σε κλείσιμο όχι μιας αλλά τριών καντινών, κάνοντας έξω φρενών κατοίκους, επισκέπτες και λουόμενους της περιοχής.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...