ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

1 δισ. η επένδυση της Costa Navarino. 17,5 εκ. ευρώ περισσότερα φέτος από τον τουρισμό

Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2016 






Η συνολική οικονομική επίδραση της λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος της Costa Navarino στη χώρα μας από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα εκτιμάται, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε χθες η "Καθημερινή", ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, τα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ του Στάθη Κουσούνη, "βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι πλέον ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα της χώρας χάρη στη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.
Με 1.100 πτήσεις για τη φετινή χρονιά, έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του κατά 370% σε σχέση με το 2009. Το 86,5% των επιβατών διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το 13,5% στην Costa Navarino. Από την πλευρά της, η ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino, έχει επενδύσει στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, κατέστη εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αρχίζει και τελειώνει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν από τον Φεβρουάριο και να διαρκούν μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
Τα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ. Εχει υπολογισθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Επίσης 2,25 εκατ. ευρώ προκύπτουν ετησίως για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης λόγω των περίπου 75.000 γευμάτων των επισκεπτών της Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών της προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.
Η εταιρεία έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις με περισσότερες από 450 συμμετοχές. Σε εκπαιδευτικά ταξίδια της Costa Navarino για ενημέρωση παραδειγμάτων καλών πρακτικών άλλων προορισμών έχουν συμμετάσχει 40 τοπικοί επιχειρηματίες. Περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. σε υποδομές που αφορούν το σύνολο της περιοχής για μελέτες διαχείρισης υδάτων, κατασκευής οδικών αξόνων κ.ά.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της επενδύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας της Costa Navarino παραμένει ακάλυπτο, με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: