ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Σε ελληνικά σχολεία τον Σεπτέμβριο χιλιάδες παιδιά προσφύγων

27/7/2016






«Παραγωγική» και «χρήσιμη» χαρακτήρισαν τόσο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο δημαρχιακό μέγαρο, με θέμα την
συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της εκπαίδευσης, την κατάσταση των σχολείων στον Δήμο της Αθήνας και την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την τοπική Aυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιώνεται η λειτουργία των σχολείων, γιατί θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοικτά στη γειτονιά, στην κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ευχαρίστησε στη συνέχεια τον δήμαρχο Αθηναίων για το πρόγραμμα των ανοικτών σχολείων που έχει υιοθετήσει ο Δήμος, ώστε να φιλοξενούνται στις κτηριακές υποδομές διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως προς το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα, με ευελιξία». Ο υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ακόμη ότι αρχικά τα παιδιά των προσφύγων θα φιλοξενηθούν σε πολλές σχολικές μονάδες για να ενταχθούν πλήρως στη συνέχεια, και με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, στα τυπικά σχολεία.

Στο υπουργείο Παιδείας έχει συσταθεί ήδη επιστημονική επιτροπή, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες πρόσληψης με δημόσιο διαγωνισμό, περίπου 800 αναπληρωτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν αραβικά, φαρσί και άλλες γλώσσες που μιλούν οι πρόσφυγες. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν σε σχολεία, ενώ νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της διανομής γευμάτων σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, καθώς πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση έχει αναλάβει και ο Δήμος Αθηναίων.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της φοιτητικής στέγης και η πρόταση του Δήμου να δοθούν σε φοιτητές κενά διαμερίσματα και βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

«Το πρώτο κουδούνι πρέπει να μας βρει έτοιμους» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ χαρακτήρισε το θέμα της στέγασης των φοιτητών σε κενά διαμερίσματα «πάρα πολύ σημαντικό για την Αθήνα». Όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης, το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα σε περιοχές του Δήμου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Βικτωρίας. «Πιθανόν, με μια επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές που χρειάζονται αναζωογόνηση» είπε. 


ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: