ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Μεσσήνιοι εικαστικοί σε έκθεση στην Αθήνα

Τετάρτη, 06 Ιούλιος 2016 





Ο εικαστικός διάλογος 4 καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90, μεταξύ αυτών και 2 Μεσσηνίων, των Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, Μαριάννας Κατσουλίδη, καθώς και των Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνου Πάτσιου συνεχίζει να παρουσιάζεται στη νέα έκθεση
«Ατίθασα νιάτα» στη Γκαλερί Ευριπίδη στην Αθήνα. 
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης και μουσειολόγος Λουίζα Καραπιδάκη «Η συνύπαρξη των έργων των 4 αυτών καλλιτεχνών με ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ, κατασκευές και μικτές τεχνικές μετατρέπουν τους χώρους της Γκαλερί σε χώρο αφήγησης των σύγχρονων εικαστικών τάσεων - ρευμάτων της τέχνης. Οι εικαστικές δημιουργίες τους αναδεικνύουν τις θεματικές και τις εννοιολογικές τους επιλογές, αποδίδουν τους προβληματισμούς και τη διαλογικότητά τους, προβάλλουν τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εκφράσεις τους αλλά και αποτυπώνουν τις επιρροές και τις αλληλοεπιδράσεις με το σύμπαν της  σύγχρονης τέχνης».
Αναφερόμενη στις πηγές έμπνευσης των τεσσάρων εικαστικών η κ. Καραπιδάκη υπογραμμίζει «οι πηγές της έμπνευσής τους είναι ποικίλες, άλλοτε δηλώνονται με έμφαση, άλλοτε επισημαίνονται με υπαινικτικό τρόπο και ενίοτε φαίνεται να συνδέονται με τα ίχνη της παιδικής μνήμης, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως κρίση ηθικών αξιών, φλέγοντα οικολογικά θέματα, κοινωνική κρίση κλπ. Αλλες πάλι φορές το έργο τους διαπνέεται από την πρωτοποριακή αίσθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτυπώνοντας τις αναζητήσεις, τις ανησυχίες και βέβαια τις σχεδιαστικές εμμονές των δημιουργών». 
Η Γκαλερί Ευριπίδη είναι στην οδό Ηρακλείτου 10 και Σκουφά στο Κολωνάκι.
Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona. Αποφοίτησε με άριστα από το μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006). Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis  και Αλέξανδρος Ωνάσης. Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009). Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό. Εχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε ιδρύματα και ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas, το Goethe Institute Θεσσαλονίκης κ.ά. Εργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ελβετία, Λονδίνο και ΗΠΑ. Αρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα. Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο "Errors Allowed" στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014 συμμετείχε στη Biennale Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.
Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.  
Από το 2000 – 2005 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη.  
Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Εχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις. Εργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει ασχοληθεί επίσης με την σκηνογραφία και την χαρακτική και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα και Χαρακτική στο Vellios School of Art. Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της ζωγραφικής στην σύγχρονη ψυχοθεραπεία. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...