ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί δακοκτονίας στην Τριφυλία

15 Ιουλίου 2016




Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ψεκασμοί του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στην Πελοπόννησο.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος
«Ομαλά εξελίσσεται η υλοποίηση των ψεκασμών, χάρη στην έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού και την συνεργασία με τους εργολάβους δακοκτονίας. Βρισκόμαστε στο τέλος του 1ου δολωματικού ψεκασμού. Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στο εσωτερικό και τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Βανταράκης, από τη ΔΑΟΚ Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «την Κυριακή ολοκληρώνονται οι ψεκασμοί στους 19 υποτομείς, οι ψεκασμοί εξελίσσονται ικανοποιητικά και περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότα της εφαρμογής του προγράμματος. Αν και μέχρι στιγμής έχουμε χαμηλό αριθμό μετρήσεων, οι συλλήψεις δάκων σε δύο υποτομείς ήταν υψηλές και παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Μεσσηνία

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος: «Το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2016 έχει ξεκινήσει. Βρισκόμαστε στο τέλος του 1ου δολωματικού ψεκασμο, ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί στην παραλιακή ζώνη και συνεχίζονται στο εσωτερικό και τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες. Για τη φετινή χρονιά προσελήφθη έγκαιρα το προσωπικό και εξαδφαλίσθηκαν τα απαραίτητα υλικά δακοκτονίας.
Ταυτόχρονα για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση της εφαρμογής της δακοκτονίας.
Χαρακτηρηστικό της φετινής χρονιάς είναι οι αυξημένες δακοσυλλήψεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά το οποίο οφείλεται στην υψηλή βροχόπτωση που είχαμε τον Ιούλιο, στην υψηλή σχετική υγρασία της περιοχής και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος της παραλιακής ζώνης είναι αρδευόμενο. Όλα αυτά συνετέλεσαν να έχουμε αυξημένους δακοπληθυσμούς και πρωιμότερα».
Αχαΐα

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Βανταράκης, από τη ΔΑΟΚ Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Ο ψεκασμός ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Έχουμε αναλάβει 19 υποτομείς. Έχουμε μικρότερες ελαιοκομικές ζώνες σε σχέση με τα πραγματικά ελαιόδεντρα. Η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά, εκείνο που περιμένουμε να δούμε είναι την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας. Αν και δεν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό δεδομένων για να εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα, οι μέχρι στιμής μεμονωμένες μετρήσεις δύο υποενοτήτων δείχνουν υψηλές δακοσυλλήψεις και σχετίζονται με την ύπαρξη υγρασίας στις περιοχές αυτές. Για το αν υπάρχουν προσβολές δε μπορούμε ακόμα να το πούμε. Το ερευνούμε το φαινόμενο και θα δούμε πως θα εξελιχθεί».

ΑΠΟ http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: