ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Απόρριψη αιτήματος για λατομείο στα Φιλιατρά

Τετάρτη, 20 Ιούλιος 2016 




Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε το αίτημα της μισθώτριας εταιρείας του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση "Αγγινάρα" Φιλιατρών (χώρος Β), περί συμψηφισμού των δαπανών των έργων υποδομής με τα αναλογικά μισθώματα του λατομικού χώρου.
Και αυτό,«διότι όπως διαπιστώνεται στην έκθεση της επιτροπής, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό με απόφαση
του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο για το δρόμο πρόσβασης στο λατομικό χώρο, όσο και για την ηλεκτροδότηση αυτού, δεν αφορούν έργα υποδομής, καθόσον: α) Ο δρόμος προσπέλασης δεν ταυτίζεται με τον προβλεπόμενο της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης, έγινε χωρίς την άδεια του Δασαρχείου Κυπαρισσίας εντός δημόσιας δασικής έκτασης και καταλήγει στα υψηλότερα σημεία του λατομικού χώρου Β, διερχόμενος από το λατομικό χώρο Α, που είναι μισθωμένος σε άλλη εταιρεία. β) Τα έργα ηλεκτροδότησης αφορούν την προμήθεια και κατασκευή της ηλεκτρικής εγκατάστασης του συγκροτήματος θραύσης και ταξινόμησης του λατομείου αδρανών υλικών και όχι έργων υποδομής για τη διασύνδεση του εν λόγω χώρου με το δίκτυο της ΔΕΗ».
Κατά της απόφασης η μισθώτρια εταιρεία μπορεί να προσφύγει ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: