ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Πρωτόγνωρες εμπειρίες για τους Μεσσήνιους έφηβους βουλευτές

Τετάρτη, 13 Ιούλιος 2016






Πρωτόγνωρες εμπειρίες έζησαν πριν από λίγες μέρες οι έφηβοι βουλευτές από τη Μεσσηνία, στη Σύνοδο που έγινε το διάστημα 7 - 11 Ιουλίου.
Στα έδρανα κάθισαν συγκεκριμένα: από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας η Ελένη Πατσιώτη, από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης ο Στέλιος Αποστολόπουλος, από το
Λύκειο Κυπαρισσίας η Μαριλένα Τουρκογιάννη, από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας ο Δημήτριος Κανέλλος και από το Λύκειο Μπουγά η Φωτεινή - Αρτεμις Κισκήρα.
Η Μαριλένα Τουρκογιάννη δήλωσε ότι η εμπειρία της στη Βουλή των Εφήβων ήταν πραγματικά υπέροχη και ότι άξιζε κάθε προσπάθεια, γιατί ήταν ένα όνειρο που ήθελε να πραγματοποιήσει από πολύ μικρή ηλικία. Στην ολομέλεια συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και την Λιάνα Κανέλλη, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να μην κινούνται προς το φασισμό, να είναι παρορμητικοί και να διεκδικούν τα όνειρά τους. Η Μαριλένα, που ήταν εισηγήτρια στην ομάδα εργασίας που αφορούσε το κομμάτι της δικαιοσύνης, μίλησε για την πρότασή της, γράφοντας άρθρο με θέμα "Εκπαίδευση και πολιτισμός". Σε αυτό πρότεινε να μην καταργηθούν οι παρελάσεις, αλλά να αναδιαμορφωθούν, να γίνονται έτσι ώστε να μην αναπαράγουν εθνικιστικά ένστικτα και να μην έχουν ως στόχο τη βαθμοθηρία, αλλά την απόδοση τιμής.
Η Φωτεινή - Αρτεμις Κισκήρα είπε στην "Ε" ότι η Βουλή των Εφήβων είναι ένας ωραίος θεσμός, που είχε όμως κάποια θέματα οργάνωσης, τα οποία χρειάζονται περισσότερη επιμέλεια. Ακόμα δήλωσε ότι οι βουλευτές δεν απαντούσαν με ακρίβεια, κυρίως στις ερωτήσεις που αφορούσαν την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις σε σκέψεις των μαθητών σχετικά με τα όνειρά τους, με τις αλλαγές στην παιδεία. Ταυτόχρονα, όλοι προσπάθησαν να δείξουν έναν "καλό εαυτό" και να προωθήσουν έμμεσα την κομματικοποίηση και όχι την πολιτικοποίηση, κάτι που δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τους ίδιους τους μαθητές. 
Ο Στέλιος Αποστολόπουλος έχει να πει τα εξής: "Προχθές έληξε το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων για τη χρονιά 2015 - 2016. Ως συνολική εμπειρία μπορώ να την χαρακτηρίσω το λιγότερο μοναδική και καταπληκτική. Το καλύτερο κομμάτι βέβαια, ήταν οι γνωριμίες και οι φιλίες που κάναμε, καθώς και το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε όλοι μαζί για έναν καλό σκοπό: για τα δικαιώματα του παιδιού. Η οργάνωση ήταν αρκετά καλή και γενικά η αλληλουχία των συνεδριάσεων και των δραστηριοτήτων πολύ εποικοδομητική. Οσο ψεύτικοι και αν ήταν οι πολιτικοί που μας προσέγγισαν, εμείς βρήκαμε τον τρόπο να τους δείξουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε στα ψέματα που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση και να κρατήσουμε τα θετικά από μια τέτοια εμπειρία συνεργασίας 300 εφήβων".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: