ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Μεσσηνία: Πρωτεύουσα του βασιλείου του Νέστορα βρέθηκε στην Ικλαινα

Κυριακή, 10 Ιούλιος 2016 


Μία από τις πρωτεύουσες του βασιλείου του Νέστορα εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ικλαινας.
Αυτό επεσήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την προχθεσινή του επίσκεψη και ξενάγηση, ο επικεφαλής της ανασκαφής
στην περιοχή, καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σαιντ Λούις των ΗΠΑ.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική σε εξέλιξη ανασκαφή των μυκηναϊκών χρόνων στην Ελλάδα και εξέφρασε την πίστη ότι με την ολοκλήρωσή της τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στην Ικλαινα μουσείο σαν κι αυτό που δημιουργήθηκε στην Ελεύθερνα, στο Ρέθυμνο.
Ο καθηγητής Μ. Κοσμόπουλος, παρουσία της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, του δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και αντιπεριφερειαρχών, κατά την ξενάγηση του Προέδρου στην ανασκαφή τον ενημέρωσε για τα εξής: Στον χώρο αυτό βρισκόταν μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, με 100 στρέμματα συνολική έκταση. Σε ευθεία γραμμή είναι 4 χιλιόμετρα ο Εγκλιανός. Θεωρείται πως είναι το πιο αρχαίο διοικητικό κέντρο που έχουμε σε πρωτεύουσα. Εκτιμάται ότι η πόλη μπορεί να ήταν προίκα σε κόρη του Νέστορα. Εχουν βρεθεί δύο μέγαρα, υδραγωγείο με αγωγούς, πλήρες υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, πομπική οδός από την πόλη προς το διοικητικό κέντρο, αποθήκη με πιθάρια.
Ο κ. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι «υπάρχουν στοιχεία εδώ που δεν υπάρχουν στον Εγκλιανό. Υπάρχουν υποδομές εφάμιλλες του Εγκλιανού. Στον Εγκλιανό ήταν ένα ανάκτορο του Νέστορα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό. Ο ηγεμόνας της Ικλαινας ήρθε σε πολεμική σύρραξη με τον ηγεμόνα του Εγκλιανού και επικράτησε ο δεύτερος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν βρεθεί, η πόλη καταστράφηκε από φωτιά. Βρέθηκε και μια ταφή γυναικεία ηλικίας 30 - 35 χρονών, που φαινόταν ταλαιπωρημένη στη ζωή της, μπορεί να είχε και φυματίωση ή ίσως να ήταν και σκλάβα.
Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ο κ. Κοσμόπουλος πρόσφερε στον Πρόεδρο ένα αντίγραφο της πρωιμότερης πινακίδας σε γραμμική Β' που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, και η κ. Μηλίτση το εκδοτικό έργο της Εφορείας και το φυλλάδιο με όλα τα αναστηλωτικά έργα της Μεσσηνίας.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: 
«Εδώ στην Ικλαινα εδώ και αρκετά χρόνια, μετά το 2006 ιδίως, γίνεται η σημαντικότερη απ’ ό,τι φαίνεται ανασκαφή των μυκηναϊκών χρόνων. Ολο αυτό οφείλεται σε έναν άνθρωπο για τον οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Οφείλεται στον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο. Εναν Ελληνα που σπούδασε και τελείωσε με άριστα στην Ελλάδα το 1985, ο οποίος διέπρεψε και διαπρέπει στις ΗΠΑ, στο Σαιντ Λούις. Και όλη αυτή η ομάδα που κάνει την ανασκαφή τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συνεργάτες του από εκεί. 
Νομίζω πως πρέπει να του αναγνωρίσουμε αυτό που κάνει και κυρίως αυτό που αισθάνεται γι’ αυτό τον τόπο, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Για να καταλάβουμε ότι μέσα από αυτούς τους ανθρώπους η Ελλάδα και ο πολιτισμός της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το ταξίδι δεν γνωρίζει καμιά κρίση. Είναι ένα ταξίδι που ταιριάζει στην Ελλάδα,  γιατί η Ελλάδα υπάρχει και θα υπάρχει πέρα από κρίσεις, γιατί αυτό το οποίο είναι Ελλάδα είναι το πνεύμα της. 
Εκ μέρους της ελληνικής πολιτεία ευχαριστώ τον κ. Κοσμόπουλο, ευχαριστώ όλη την ομάδα του. Και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος αυτής της ανασκαφής, θα αποκτήσει η περιοχή και το ανάλογο μουσείο, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό στην Ελεύθερνα»

Δείτε φωτό στο http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...