ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΕΝΦΙΑ: Βαρύς ο «πέλεκυς» για 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων





Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα βρεθούν εντός ολίγων ημερών περισσότεροι από 1,6 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν στην κυριότητά τους αγροτεμάχια,  με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο
TAXISnet.
Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, καθώς τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ κι ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Και στις δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (το άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Γενικότερα, δε, υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 φορολογούμενοι των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2016 ήταν μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με τον νέο σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καταβλητέο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα βρεθούν εξάλλου και πάνω από 900.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, καθώς φέτος για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει για τα ακίνητα αυτά η έκπτωση 20% στον αναλογούντα κύριο και συμπληρωματικό φόρο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...