ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τσακαλώτος: Σημαντική αλλαγή στα capital controls έως το φθινόπωρο

08 Ιουνίου 2016 






Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πρόγραμμά της αγορών τίτλων (γνωστό και ως QE), ανοίγοντας τον δρόμο για τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τη σταδιακή
ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.
«Το QE θα μπορούσε να ακολουθήσει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα», έως τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε. «Οι περιορισμοί των capital controls χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή», σημείωσε ο υπουργός για το θέμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
«Εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός. «Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: