ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ερχονται συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών στη Μεσσηνία

Τρίτη, 14 Ιούνιος 2016 





Το... ανοιγοκλείσιμο του στρατοπέδου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, η προσπάθεια να γίνει περιφερειακό το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και τα δημοσιεύματα για συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, αποτελούν τις πρώτες μόνο ενδείξεις του νέου κύκλου αναδιάρθρωσης και συγχωνεύσεων που θα γίνουν αργά ή γρήγορα, καθώς όλες
οι μέχρι τώρα αλλαγές ήταν διστακτικές και δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ουσιαστικά, τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τους τομείς της παιδείας, της υγείας, της εθνικής άμυνας, της ασφάλειας και των μεταφορών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διατήρηση όλων των υπαρχουσών δομών - και γι' αυτό έχει ξεκινήσει δειλά δειλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προανήγγειλε αλλαγές στη χωροταξική κατανομή των στρατοπέδων. Επίσης, στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων με ομοειδείς σχολές των ΑΕΙ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συγχώνευση των ΤΕΙ και ΑΕΙ Πελοποννήσου θα μπορούσε να δώσει ένα βιώσιμο τριτοβάθμιο ίδρυμα - ενώ σε αντίθετη περίπτωση η επιβίωση και των δύο θα είναι δύσκολη.
Στον τομέα της υγείας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας ζήτησε να γίνει περιφερειακό το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά σίγουρα οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν στην αναβάθμιση των μονάδων υγείας: Κάποια νοσοκομεία θα υποβαθμιστούν, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν και λουκέτα αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.
Μεγάλες αλλαγές αναμένονται και στο χώρο της δικαιοσύνης, καθώς η αναδιάρθρωση των δικαστηρίων δεν απέδωσε καρπούς και οι δίκες καθυστερούν σημαντικά. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η ουσιαστική αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές χωρίς να υλοποιηθεί.
Τέλος, οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών θα αλλάξουν με τη σειρά τους και το χάρτη των μεταφορών - μετακινήσεων.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: