ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τηλεοπτικές παραγωγές, Κάλλας και Ζορμπάς στην προβολή της Μεσσηνίας

Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016 






Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει γύρω από την προβολή της Μεσσηνίας σε διεθνές επίπεδο. Τόσο μέσω της τηλεόρασης όσο και μέσω μίας σειράς δραστηριοτήτων επιχειρείται, με πρωτοβουλίες της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, να αναδειχθούν είτε οι φυσικές ομορφιές είτε διεθνώς
αναγνωρισμένες προσωπικότητες, που σχετίζονται με τη Μεσσηνία, ώστε να αποτελέσουν με διάφορους τρόπους πόλο έλξης για νέους επισκέπτες.
Μετά την προ 4ετίας περίπου επιτυχημένη σειρά “Ο Πρωταθλητής των Πρωταθλητών” ("Mastarnas Mastare"), που γυρίστηκε στη Μεσσηνία και μέσα από 10 επεισόδια με πρωταγωνιστές γνωστούς Σκανδιναβούς αθλητές κατάφερε να τραβήξει για πολλές εβδομάδες τα βλέμματα εκατομμυρίων τηλεθεατών, η προβολή μέσω τηλεοπτικών παραγωγών συνεχίζεται.
Το προηγούμενο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία είχε η σειρά “Αγρότης ψάχνει για σύζυγο” (“Bonde söker fru”), όπου γυρίστηκε το φθινόπωρο του 2015 σε Αρχαία Μεσσήνη, στο Ιστορικό Κέντρο (Μυλόπετρα) και την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο "Horizon Blu”, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, στη Βοϊδοκοιλιά και στην Costa Navarino. Η απήχηση αυτού του προγράμματος ήταν τόσο μεγάλη, όπου ενδεικτικά τον τελικό παρακολούθησαν περισσότεροι από 2 εκατ. τηλεθεατές. Ολοι αυτοί, αλλά και όσοι ακόμα παρακολουθούσαν σε τακτική βάση όλα τα επεισόδια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες τις ομορφιές της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας στην Ευρώπη Θανάση Ψαρούλη, ήδη βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο μία ακόμα μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή από χώρα της Ευρώπης στη Μεσσηνία. Με γυρίσματα το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους για 40 ημέρες από 40μελή ομάδα, το πρόγραμμα αυτό έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες προβολής της ευρύτερης περιοχής διεθνώς. Ο κ. Ψαρούλης επιπροσθέτως μας αποκάλυψε ότι παράλληλα έχει εκφραστεί σοβαρό ενδιαφέρον για να γίνουν ακόμα δύο τέτοιες τηλεοπτικές σειρές στη Μεσσηνία, αλλά μέσα στο 2017, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Και φυσικά όλα αυτά τα προγράμματα, τόσο κατά τα γυρίσματα όσο και κατά την προβολή τους, συνοδεύονται και από σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπα των αντίστοιχων χωρών.
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι φυσικά και η συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Interkultur για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών, που ήδη από την πρώτη φορά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην πόλη και στο οποίο έλαβαν μέρος εκατοντάδες μέλη χορωδιών από διάφορες χώρες.
Στα πλάνα της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας παραμένουν οι προσπάθειες για προσέλκυση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως η φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι μέσα από τα μέσα που εργάζονται θα προβάλουν την περιοχή στις χώρες τους.

Κομβικό στοιχείο σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι η προσπάθεια ανάδειξης της σύνδεσης της Μαρίας Κάλλας με τη Μεσσηνία. Η προσπάθεια ανακατασκευής του πατρικού της στο Νεοχώρι του Δήμου Οιχαλίας και η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου εκεί σε συνδυασμό με τη διεθνή παραγωγή της αφιερωματικής ταινίας του Μπάμπη Τσόκα στη ζωή της μεγάλης ντίβας της όπερας, αποτελούν την κορυφή αυτής της προσπάθειας.
Παράλληλα το τελευταίο διάστημα η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία έχει ανοίξει μία συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Μάνης και με μία σειρά άλλων φορέων για την προβολή του τόπου παραμονής και εργασίας σε ορυχείο του Γεωργίου Ζορμπά μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη στη Στούπα, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Κρητικό συγγραφέα, αλλά και για άλλους καλλιτέχνες και φυσικά αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της Ελλάδας διεθνώς.

Ολες αυτές οι προσπάθειες ανοίγουν αναμφισβήτητα νέους δρόμους για την προβολή της Μεσσηνίας και τη δημιουργία νέων πόλων έλξης επισκεπτών από το εξωτερικό. Οταν μάλιστα διανθίζονται από προσωπικότητες, όπως η Μαρία Κάλλας και ο Ζορμπάς, τότε προκύπτουν επιπλέον σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων περιοχών.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.