ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ρύθμιση "ανάσα" για χρέη επιχειρήσεων σε εφορία, Ταμεία, τράπεζες – Προβλέπεται ακόμη και "κούρεμα"

Τελευταία ενημέρωση: 11.06.2016

 

 

Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες θα επιχειρήσουν να δώσουν ανάσα σε βιώσιμες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κάθε κατηγορίας δραστηριότητας με χρέη.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.gr της περασμένης εβδομάδας, το σχέδιο
που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των επιχειρήσεων που κρίνονται ως βιώσιμες.
Γιατί, όπως εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί η εφορία να δώσει ανάσα, αλλά η επιχείρηση να πνιγεί από τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία πηγή τις τράπεζες. Συνεπώς μία συνολική αντιμετώπιση είναι αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη. Μάλιστα, πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα και κούρεμα.
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι το κούρεμα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αφορά την βασική οφειλή, αλλά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ενώ όσον αφορά στο χρέος προς τις τράπεζες θα εξετάζεται ακόμα και το κούρεμα του κεφαλαίου.
Πάντως, οι τελικές ρυθμίσεις θα εξαρτηθούν και από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία πολλά εμπόδια βάζουν σε ρυθμίσεις και κίνητρα, προτάσσοντας ένα δήθεν ηθικό στοιχείο. Παράδειγμα το νομοσχέδιο για την επιστροφή των κεφαλαίων μέσω της αυτοδήλωσης το οποίο κινδυνεύει να αποδειχτεί γράμμα κενό περιεχομένου, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια δεν συνηγορούν σε κίνητρα ικανά να δελεάσουν εκείνους που έχουν το μαύρο χρήμα στο εξωτερικό ή τα σεντούκια.
Στις ρυθμίσεις για εφορία, ταμεία και τράπεζες η τελική οφειλή που θα προκύπτει θα καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις ανάλογες με το ύψος της οφειλής, αλλά κυρίως τις δυνατότητες της επιχείρησης να πληρώνει τη δόση, γιατί όπως προαναφέρθηκε ο στόχος είναι να διευκολυνθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Και όπως αναφέρει η εφημερίδα Αγορά σε σημερινό (Σάββατο 11.06.2016) της δημοσίευμα, οι δέος εις της ρύθμισης θα είναι τουλάχιστον 24 χωρίς να αποκλείονται περισσότερες αν το επιτρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...