ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΕΝΦΙΑ: Αναβάλλονται για το 2018 οι ελαφρύνσεις

 15/06/2016

 

 

 

 

«Στον πάγο» η ανακοίνωση νεών αντικειμενικών που αναμενόταν στα τέλη του 2016 - Μετά από συμφωνία με τους δανειστές αναβλήθηκε για ένα χρόνο

«Στον πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα σχέδια για περαιρτέρω μείωση των αντικειμενικών  τιμών των ακινήτων, προκειμένου να εξισωθούν από 1.1.2017 με τις εμπορικές. Παρότι η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών αποτελεί δέσμευση στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν, να αναβληθεί η ανακοίνωση νέων αντικειμενικών τιμών που αναμενόταν στα τέλη του 2016, για έως και ένα χρόνο αργότερα, στο β΄εξάμηνο του 2017, με προοπτική να ισχύσουν από από τότε ή από 1.1.2018. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο "συμπληρωμένο Μνημόνιο" που αναμένεται να επικυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και του ESM, που θα επικυρώσουν το κλείσιμο της α΄αξιολόγησης, βάζοντας όμως από τώρα τις βάσεις για τα μέτρα που θα απασχολήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση  το φθινόπωρο.

Ως δικαιολογία προβλήθηκε από ελληνικής η τεχνική αδυναμία συλλογής στοιχείων για την πραγματική (αγοραία) αξία των ακινήτων. Αλλά στην πραγματικότητα η λύση αυτή επιβάλλεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός και «σίγουρος» στην είσπραξή του φόρος ως τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, "βαρύς" θα παραμείνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας και για το 2017, ακόμα και αν τυχόν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών παραμένουν προσηλωμένοι στην υποχρέωση συλλογής και ενημέρωσης των αγοραίων τιμών των ακινήτων, προκειμένου να στηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός παρακολούθησης των εμπορικών τιμών, ώστε στη συνέχεια να εναρμονιστούν με αυτές και οι τιμές της εφορίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Για τους λόγους αυτούς, περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν εξωπραγματικά υψηλές δεν θα δουν ελάφρυνση, καθώς δεν υπάρχει ικανός όγκος αγοραπωλησιών για να δημιουργηθεί αξιόπιστη βάση δεδομένων. Και το 2015 άλλωστε οι μειώσεις των τιμών της εφορίας δεν έγιναν «αυτοματοποιημένα» αλλά καθορίστηκαν με πολιτικά κριτήρια και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετα από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής που εξέτασε την κατάσταση.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...