ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Ακόμα φθηνότερο από 1η Ιανουαρίου το φυσικό αέριο

13/06/2016Φθηνότερο κατά 5,5 λεπτά ανά κυβικό με τις σημερινές τιμές γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το φυσικό αέριο για τους καταναλωτές, όταν την ίδια στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνει κατά 6 λεπτά, αναφέρει σε
σημερινή της ανακοίνωση η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι «από την έναρξη λειτουργίας της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ως σήμερα, η μέση εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις υπερβαίνει το 29% σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, το 42% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και άνω του 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα».
Τονίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το φυσικό αέριο θα γίνει ακόμα πιο φθηνό, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Ν. 4389/2016 ( ΦΕΚ 94 Α – Άρθρο 61) μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση από 1,5 €/GJ σε 0,3 €/GJ (από 5,4 €/MWh σε 1,08 €/MWh).
«Πρακτικά για την τσέπη του καταναλωτή αυτό μεταφράζεται σε 5,5 λεπτά ανά κυβικό με τις σημερινές τιμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως δεδομένης της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με σημερινές τιμές αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο), «το φυσικό αέριο τη χειμερινή περίοδο θα είναι ακόμα πιο οικονομικό και ανταγωνιστικό καύσιμο και θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση στον οικιακό καταναλωτή».
Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει επίσης ότι η διείσδυση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της πόλης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και ότι η όποια απόφαση, θα ληφθεί μετά τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα κατατεθεί το 5ετές «business plan». Σημειώνεται ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων φυσικού αερίου υπερβαίνει τις 204.000 και αρκετό καιρό τώρα, «τρέχουν» αιτήματα -για σύνδεση με αέριο- παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρηματικών φορέων σε: Λαγκαδά, Κουφάλια, Χαλάστρα, Νέα Μεσήμβρια, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Φίλυρο, Χορτιάτη, Βασιλικά, Μηχανιώνα, Επανομή.
Στόχος της εταιρείας, είναι το επόμενο διάστημα να παρέχεται πλήθος καινοτόμων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μειώνοντας έτσι το χρόνο εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Σχετικά με τα τρέχοντα επενδυτικά της πλάνα, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης -αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση- και φέτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατασκευάζοντας σε 12 καλλικρατικούς δήμους νέα δίκτυα φυσικού αερίου συνολικού μήκους 20 χλμ, ενώ το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 8,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μπακούρα, «η εταιρεία βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, εξετάζει την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για την υλοποίηση όμως των σχετικών επενδύσεων, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και η διασφάλιση της απόδοσης των επενδύσεων σε δίκτυα και συνδέσεις μέσω ενός εύλογου και αποδοτικού κόστους κεφαλαίου. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη διαμόρφωση τιμολογίων για την υπηρεσία διανομής που θα είναι ικανοποιητικά για τους μετόχους και θα διασφαλίζουν και εξοικονόμηση στους καταναλωτές.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αφού πρώτα εγκριθεί από τους μετόχους και το ΔΣ της εταιρείας. Κι εφόσον ληφθεί το «πράσινο φως», η εταιρεία θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπακούρας σημειώνει: «Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που δε θα γνωρίζουμε πριν το τέλος του έτους. Αλλά, οι συνθήκες για τη διείσδυση του φυσικού αερίου είναι ευνοϊκές, καθώς το φυσικό αέριο παραμένει η πλέον ελκυστική πηγή ενέργειας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον βαθμό διείσδυσης, σύμφωνα με τον οποίο ξεπερνά ποσοστό 54%».

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη