ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Από τα πανεπιστήμια της Αγγλίας στα βοσκοτόπια της Μεσσηνίας

Κυριακή, 17 Απρίλιος 2016 






Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι άραγε να βρεθεί ένας νέος της σημερινής εποχής από τα  πανεπιστήμια της Αγγλίας στα βοσκοτόπια της Μεσσηνίας; Και όμως, αποτέλεσε επιλογή για το 31χρονο σήμερα Κωνσταντίνο
Σελιτσιάνο, ο οποίος αρνήθηκε την υποταγή στην κρίση των ημερών και αποφάσισε να επενδύσει στην οικονομία του πρωτογενή τομέα, ως αντίσταση στις «πόρτες» που του έκλεισε η ανεργία στα πάτρια εδάφη, επιστρέφοντας από με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων κι ένα μεταπτυχιακό.
Ανήκει στη γενιά των νέων αυτών ανθρώπων που επιχείρησε να κάνει τα πρώτα βήματα στον επαγγελματικό στίβο την περίοδο που έκανε την εμφάνισή της η κρίση στην Ελλάδα, με πολλά «χαστούκια» και απογοητεύσεις.

Πλέον, ο καθημερινός μόχθος, παράλληλα με τη μεγάλη ευθύνη της διαχείρισης ενός στάβλου με ικανό αριθμό ζώων, του δίνουν το δικαίωμα να ονειρεύεται τη δικιά του success story, με έναν υπερσύγχρονο στάβλο, με παραγωγή 2 τουλάχιστον τόνων γάλακτος την ημέρα, σε μια κάθετη μονάδα παραγωγής και προώθησης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Ενα όνειρο που θα ήθελε κάνει σύντομα πραγματικότητα, αλλά «φρενάρεται» από τις δυσκολίες του καιρού. Επιμένει όμως να προσπαθεί για την επέκταση του στάβλου και του κοπαδιού του, έχοντας καταφέρει αρκετά στα δύο χρόνια που φέρει την ιδιότητα του νέου αγρότη, σε ένα οικογενειακό εγχείρημα, που μπορεί να στοχεύει στην επιβίωση, όμως αντιμετωπίζεται συλλογικά ως επένδυση, παρά τα εμπόδια, τις αγωνίες και την απουσία της Πολιτείας.

Τον συναντήσαμε τυχαία στο βοσκότοπο, να ακούει μουσική από το κινητό του, τηρώντας όμως πιστά το ημερήσιο πρόγραμμα της δουλειάς του, επιτηρώντας το κοπάδι. Μαζί του το άλλοτε αδέσποτο παιχνιδιάρικο σκυλάκι, που έχει αποκτήσει πλέον το ρόλο του φύλακα και δε χάνει ευκαιρία για παιχνίδια με τον ίδιο και τα ζώα.
Μια καθημερινότητα δύσκολη, απαιτητική, σίγουρα διαφορετική από εκείνη που φανταζόταν για τον εαυτό του ως φοιτητής. Με στόχους όμως προσαρμοσμένους στα όσα μπορεί να υλοποιήσει και να ονειρευτεί.

Δείτε το βίντεο στο http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.