ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Προγραμματική σύμβαση για καταπολέμηση κουνουπιών

Κυριακή, 27 Μάρτιος 2016 





Υπογράφηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η νέα προγραμματική σύμβαση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, για τη διετία 2016 - 2017.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, «το νέο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων, με στόχο την παρακολούθηση των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή
υλοποίησης του έργου, τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και από αέρος και τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων επεμβάσεων».
Στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι λόγω του κινδύνου της ελονοσίας και του κουνουπιού - τίγρη «κρίθηκε απαραίτητη η καταπολέμηση των εντόμων διαβιβαστών, αλλά και ο έλεγχος των ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά, η οποία πρέπει  να στηριχθεί άμεσα σε κεντρικό σχεδιασμό, έλεγχο και δράσεις, που να διασφαλίζουν πρωτογενώς την προστασία της Δημόσιας Υγείας με ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετάδοσης μολυσματικής νόσου και δευτερογενώς τη μείωση της όχλησης».
Η Περιφέρεια αναφέρει ότι «με λύπη διαπιστώθηκε η απροθυμία των δημάρχων Αργους - Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης, να συμμετάσχουν οι Δήμοι τους στην προγραμματική σύμβαση». Και ενημερώνει τους πολίτες των δήμων αυτών «ότι σε ενδεχόμενα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν, μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους δημάρχους τους» - ενώ δηλώνει πως «και σε αυτή την περίπτωση παραμένει παρούσα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και απ’ οποιονδήποτε αυτή απαιτηθεί».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.