ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Βράβευση 2 Μεσσήνιων στο πρωτάθλημα ψωμιού

Σάββατο, 12 Μάρτιος 2016 







Οι Μεσσήνιοι αρτοποιοί Σείριος Καίσαρης και Στάθης Μελτίνος βραβεύτηκαν για το καρπουζόψωμό τους στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, που έγινε από 26 έως 29 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της
7ης «Αρτοζύμα». 
Οι Μεσσήνιοι συμμετείχαν με τη μικτή ομάδα, πήραν το 3ο βραβείο, και προκρίθηκαν στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που θα γίνει του χρόνου στο Ρίμινι της Ιταλίας.
Ο αρχηγός της μικτής ομάδας, Μεσσήνιος Σείριος Καίσαρης, είπε μιλώντας στην "Ε" ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 6 ομάδες από 4 άτομα η κάθε μια: οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Αχαΐας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας και η μικτή ομάδα η οποία είχε και βοηθό, «που ήμασταν εμείς οι δύο από τη Μεσσηνία, η Ελευθερία Ρουσιάκη από τα Τρίκαλα, ο Γιώργος Βασιλείου από το Λουτράκι, και από τη Θεσσαλονίκη, από τη σχολή ΟΑΕΔ, μας βοήθησε ο Αντώνης Τζεϊρανίδης επειδή δεν μπορούσαμε να συμπληρώσουμε ομάδα από τη Μεσσηνία». 
Ο διαγωνισμός κράτησε τρεις ημέρες και «την πρώτη μέρα φτιάξαμε παραδοσιακό ψωμί, τη δεύτερη το πρωινό στο φούρνο και την τρίτη κάναμε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες». 
Η μικτή ομάδα έφτιαξε αρχικά ψωμί κίτρινο προζυμένιο, παραδοσιακό, προζυμένιες μπαγκέτες και παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί κίτρινο ολικής άλεσης. Τη δεύτερη μέρα η ομάδα των Μεσσήνιων έφτιαξε λαλάγγι παραδοσιακό μανιάτικο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, και τσουρέκι με σταφίδες, καρύδια και σοκολάτα, ενώ την τρίτη έφτιαξε ένα καλαθάκι από ζύμη με φέτες καρπουζόψωμου, έμπνευσης του Σείριου Καίσαρη. 
Η μικτή ομάδα με τους δύο Μεσσήνιους βγήκε τρίτη στις βραβεύσεις και πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα της Κρήτης, που στο καλλιτεχνικό κομμάτι έφτιαξε την παραδοσιακή γαμοκουλούρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της βαθμολογίας το έδινε το κοινό που επισκέφτηκε την έκθεση και δοκίμασε τα προϊόντα, και το άλλο 50% η τετραμελής επιτροπή με επικεφαλής την Ελσα Κουκουμέρια, πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιιών Θεσσαλονίκης που διοργάνωνε τον διαγωνισμό. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: