ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Έτοιμη η Ιόνια Οδός τον Μάρτιο του 2017

Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2016 20:23 





«Είμαστε, όχι απλά αισιόδοξοι, αλλά απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος για την παράδοση του συνόλου έργου της Ιόνιας Οδού, το Μάρτιο του 2017», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο της Κλόκοβας, κοντά στο Αντίρριο, όπου κατασκευάζονται οι δίδυμες σήραγγες.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Δέδες, «το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2017, μετά και την υπογραφή του πλαισίου συναντίληψης μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, τους εκπροσώπους της παραχωρησιούχου και της κατασκευάστριας εταιρείας, που αποτελεί την συμφωνία για το υπόλοιπο του χρονοδιαγράμματος του έργου, μέχρι την οριστική αποπεράτωσή του».
Σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, ο Γιώργος Δέδες είπε ότι καταγράφεται μια δραστική επιτάχυνση των εργασιών σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού, αλλά κυρίως στο δύσκολο τεχνικά τμήμα που είναι οι δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας.
Στην συνέχεια, ο Γιώργος Δέδες είπε πως «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το Δημόσιο δεν χρωστάει στους παραχωρησιούχους», και αυτό, όπως εξήγησε, «οφείλεται στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού». Μάλιστα, όπως τόνισε, «αυτά τα έργα τροφοδοτούνται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και γι' αυτό η δική μας αποστολή είναι να τα παραδώσουμε γρήγορα, έγκαιρα, αξιόπιστα και ασφαλή».
Όσον αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν με απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικούς χώρους και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ο γενικός γραμματέας Υποδομών είπε πως θα λύνονται άμεσα και αποτελεσματικά, μέσω της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί.
Σχετικά με τον υπό κατασκευή οδικό άξονα Αμβακίας - Ακτίου, ο Γιώργος Δέδες είπε ότι «πρόκειται για ένα έργο που η κυβέρνηση το παρέλαβε σε ημιθανή κατάσταση, πράγμα που αποτυπώνει τις παθογένειες που είχαν».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις έχουν προχωρήσει προς έγκριση στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Επίσης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών είπε ότι στόχος είναι να αποπερατωθούν πλήρως και σύντομα οι δυο από τις τέσσερις εργολαβίες και κυρίως ο κόμβος της Αμφιλοχίας, που συνδέεται με τον οδικό άξονα της Ιόνιας οδού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ , http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: