ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για να μη μειωθούν οι συντάξεις


Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε βάθος 3-4 ετών περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της νέας ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την ακύρωση της μείωσης εισφορών, που θεσμοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια περιορισμού τότε του μη μισθολογικού κόστους.
Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Ιούλιο είχαν «πέσει» 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ 1% είχαν μειωθεί
οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως από μια ενδεχόμενη επαναφορά στα επίπεδα προ Ιουλίου 2014, το ΙΚΑ θα κερδίσει περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Επιβάρυνση
Το μέτρο σημαίνει επιβάρυνση για τον εργοδότη της τάξης των 300 ευρώ ετησίως για κάθε εργαζόμενο με μηνιαίο μισθό 750 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο συνιστά έμμεση μείωση του μισθού του κατά 1%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ελληνικό πακέτο προτείνει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 1% και ακύρωση της «έκπτωσης» των εργοδοτικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται πως στα σενάρια που επεξεργαζόταν η ελληνική πλευρά ήταν και η αύξηση 1% των εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις (από 4% στο 5%) ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 240 εκατομμύρια από τη δαπάνη προς τον ΕΟΠΥΥ.
Πρόωρες συντάξεις
Στο «μέτωπο» των πρόωρων συντάξεων η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δέχεται την κατάργηση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων ηλικίας σε βάθος 3-4 ετών.

Οι κατηγορίες που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από ένα τέτοιο σενάριο είναι οι μητέρες κάτω των 55 ετών σήμερα, οι μισθωτοί κάτω των 58 ετών που έχουν 35 χρόνια ασφάλισης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάτω των 60 με 35 χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές ζητούν φραγμό από 1/7/2015 ενώ η ελληνική πλευρά θέλει περίοδο προσαρμογής από 1/1/2016.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: