ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Κατασχέσεις μέσω e-mail από το ΙΚΑ

5/12/2015





Ξεκινά από τη Δευτέρα η αποστολή των πρώτων ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο διαβιβάζονται τα χρέη των Ταμείων άνω των 5.000 ευρώ,
υιοθετεί την πρακτική που ακολουθούν οι Εφορίες από τις αρχές Νοεμβρίου για την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, τη Δευτέρα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου κατ’ αρχάς σε 50 μεγαλοοφειλέτες που δεν έχουν ανταποκριθεί σε ειδοποιήσεις για ρύθμιση ή έναντι καταβολή. Βάσει του σχεδιασμού, σε πλήρη εξέλιξη ?ενδεχομένως και από την Τρίτη? αναμένεται το σύστημα να «τρέξει» κανονικά, με το μέγιστο επιτρεπτό πλήθος ηλεκτρονικών κατασχετηρίων να έχει οριστεί σε 600 κατασχετήρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα.

Από 6 τράπεζες
 
Η πρακτική των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων θα εφαρμοστεί αρχικά από τα τέσσερα περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α' και Β' Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης) και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν τμήματα ΚΕΑΟ. Σε πρώτη φάση εντάσσονται στα ηλεκτρονικά κατασχετήρια οι εξής τράπεζες: Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Attica, Unicredit και Aegean Baltic. Στις υπόλοιπες τράπεζες η διαδικασία συνεχίζει να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ αναμένεται να ενταχθούν από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Το πρωτοσέλιδο του «Εθνους» στις 30 Οκτωβρίου 2015
Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι καινούργιες οφειλές που «πέφτουν» στο σύστημα αλλά και όσοι από τους παλιούς δεν έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα με τον παραδοσιακό χειρόγραφο τρόπο. Υπενθυμίζεται πως στο ΚΕΑΟ έχουν διαβιβαστεί περί τις 270.000 οφειλές, εκ των οποίων σε ρύθμιση είναι 80.000. Υπολογίζεται πως από το μέτρο εξοικονομείται 1 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση από έξοδα δικαστικών επιμελητών.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: