ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πέντε κόλπα για να μην κοκκινίζει η μύτη σας από τα χαρτομάντηλα

Όποιος έχει περάσει περίοδο με ρινική καταρροή (συνάχι) ή και μπούκωμα από
κρυολόγημα στην ζωή του, σίγουρα έχει βρεθεί με ερεθισμένη και κόκκινη μύτη από τη διαρκή χρήση χαρτομάντηλων για να “φυσάει” την μύτη του και να την καθαρίζει.

Από ένα σημείο και μετά, η τριβή με τα χαρτομάντηλα επάνω στο ευαίσθητο δέρμα στην μύτη και την γύρω περιοχή, δημιουργεί ευαισθησία/ερεθισμό και πονάει ακόμα και στην απλή επαφή.
Δείτε 5 απλά “κόλπα” για να μην ερεθίζεται και σας πονάει η μύτη σας από τα χαρτομάντηλα, κάθε φορά που έχετε συνάχι...
  1. Βάλτε λίγη βαζελίνη στην μύτη σας. Βάλτε τη προτού καν ξεκινήσει ο ερεθισμός και όχι μετά. Θα λειτουργήσει ως ένα προστατευτικό στρώμα ανάμεσα στην επιδερμίδα σας και το χαρτομάντηλο.
  2. Αντί για απλά χαρτομάντηλα, χρησιμοποιήστε κάποια εμποτισμένα με έξτρα ενυδατικές ουσίες. Έτσι, κάθε φορά που θα “φυσάτε την μύτη” σας, θα ενυδατώνετε λίγο και την επιδερμίδα σας με πολύτιμα συστατικά.
  3. Μην φυσάτε την μύτη σας με δύναμη. Μπορεί να νιώθετε ότι έτσι καθαρίζει καλύτερα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αυτό προκαλεί μικρές πληγές και ερεθισμό στο εσωτερικό της μύτης, κάτι που στην συνέχεια το νιώθετε ως πόνο στο εξωτερικό άγγιγμα.
  4. Βάλτε λίγη αλόη βέρα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε αφότου έχει ξεκινήσει ο ερεθισμός, για να απαλύνετε την επιδερμίδα σε εκείνο το σημείο.
  5. Προμηθευτείτε έναν υγραντήρα εσωτερικών χώρων. Έτσι θα διατηρείτε το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας σε καλό επίπεδο και αυτό θα φανεί άμεσα στο πόσο πιο μαλακό και ανθεκτικό θα είναι το δέρμα σας στο διαρκές άγγιγμα με τα χαρτομάντηλα στην μύτη σας.
http://www.bustle.com , http://www.iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: