ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σπιράλ υποτιμήσεων στις τιμές του ισπανικού ελαιολάδου

  Τρίτη, 24 Νοέμβριος 2015






Αλλεπάλληλες υποτιμήσεις παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες για το ισπανικό ελαιόλαδο, παρόλο που «δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που να εξηγούν αυτή την τάση», υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα Agroinformacion.com.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την τελευταία βδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά έπεσαν σε ποσοστό 8,30%, από τα 3,37 ευρώ το κιλό που ήταν στις 16 Νοεμβρίου, στα 3,09 ευρώ το κιλό που είναι τώρα (23 Νοεμβρίου).
«Οι υποτιμήσεις δεν έχουν νόημα», λένε οι Ισπανοί, καθώς μετά βίας υπήρχαν 180.000 τόνοι αποθέματα μέχρι να βγει το καινούργιο ελαιόλαδο του '15-'16. Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά τα αποθέματα έφταναν τους 500.000 τόνους. Επίσης, η παραγωγή φέτος δεν φαίνεται να είναι «καλή» εξαιτίας της έλλειψης βροχών και των υψηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι μεγάλοι ισπανικοί εμπορικοί διανομείς ποντάρουν σε μία συνεχιζόμενη υποτίμηση και συνεχίζουν τη στρατηγική τους να μεταθέτουν τις αγορές στο μέλλον και πραγματοποιούν πράξεις για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές.
Για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες το διάστημα 6-12 Νοεμβρίου ήταν 3.816 τόνοι, ενώ μία βδομάδα αργότερα έπεσαν στους 2.875 τόνους, καταγράφοντας μείωση 24,7%.
Ακόμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Oliveoiltimes.com, οι Ισπανοί καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο ελαιόλαδο, έναντι των σπορέλαιων, και οι πτώσεις στις τιμές σημειώνονται και στην Ιταλία και στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πτώση της ζήτησης για ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά συνέβαλε και η μεγαλύτερη προσφορά φέτος από την Τυνησία.

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το αδασμολόγητο ελαιόλαδο Τυνησίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: