ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Καλαμάτα: 40 χρόνια για πλαστά διαβατήρια σε 6 διακινητές μεταναστών

Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2015 







Συνολικές ποινές κάθειρξης 40 χρόνων και 9 μηνών καθώς και συνολικές χρηματικές ποινές 100.000 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 5 Σύρους και ένα Ρουμάνο.
Οι 3 Σύροι και ο Ρουμάνος καταδικάστηκαν για διευκόλυνση εξόδου παράνομων μεταναστών από τη χώρα,
πλαστογραφία διαβατηρίων και ταυτοτήτων και σύσταση συμμορίας, ενώ οι άλλοι 2 Σύροι για κατοχή πλαστού εγγράφου και για παράνομη έξοδο από τη χώρα. Το δικαστήριο όμως έκρινε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να τους καταδικάσει ως μέλη εγκληματικής ομάδας με διεθνείς διασυνδέσεις και μετέτρεψε την κατηγορία σε σύσταση συμμορίας, που είναι πλημμέλημα.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας είχαν συλλάβει στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, πέρυσι στις 7 Σεπτεμβρίου, έναν από τους Σύρους κατηγορούμενους, όταν προσπάθησε να ταξιδέψει για τη Βιέννη με πλαστό ρουμάνικο διαβατήριο. Μαζί συνέλαβαν και το Ρουμάνο που θα ταξίδευε μαζί του για να τον διευκολύνει να βγει από τη χώρα.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν σε ένα ημιυπόγειο κατάστημα ρούχων στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν η «βιτρίνα», γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως γραφείο που προμήθευε με πλαστά χαρτιά κυρίως Σύρους μετανάστες, οι οποίοι ήθελαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα. Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ένας «πελάτης» στο κατάστημα ρούχων, που όταν συνελήφθη είχε μόλις παραλάβει μια πλαστή κυπριακή ταυτότητα. 
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «βιτρίνα» ήταν επίσης μεταξύ των κατηγορούμενων και ο μόνος από τους 6, για τον οποίο έγινε δεκτό από το δικαστήριο το αίτημά του να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη, με τον όρο της καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.  

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
Στις απολογίες τους χθες ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ένας «υπάλληλός» του και ο Ρουμάνος ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους κι ούτε ήταν μπλεγμένοι σε κυκλώματα που βγάζουν πλαστά χαρτιά με χοντρές αμοιβές. Ο Σύρος ιδιοκτήτης του καταστήματος υποστήριξε ότι είχε αλλού ανοίξει μαγαζί και περνούσε από το κατάστημα στον Αγ. Παντελεήμονα αραιά και πού. Ο «υπάλληλός» του ισχυρίστηκε ότι ένας άλλος από τους κατηγορούμενους του έκλεισε ραντεβού στο κατάστημα ρούχων και από εκεί θα τον πήγαινε σε άλλο μέρος για να του πουλήσουν μια ταυτότητα. Ο Ρουμάνος επίσης αρνήθηκε ότι ήξερε κάποιον από τους άλλους κατηγορούμενους. Υποστήριξε ότι ο Σύρος που συνέλαβαν μαζί του στην Καλαμάτα πρότεινε να του δώσει 500 ευρώ για να ταξιδέψουν μαζί, γιατί δεν ήξερε ελληνικά και ήθελε έναν συνοδό για να συνεννοείται. 
Οι 2 Σύροι οι οποίοι συνελήφθησαν με τα πλαστά έγγραφα δεν παρουσιάστηκαν στη δίκη, όπως και ο Σύρος για τον οποίο είπε ο «υπάλληλος» πως θα τον πήγαινε να αγοράσει την πλαστή ταυτότητα. 
Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε χθες, μετά από δύο συνεδριάσεις. 

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Ο Σύρος ο οποίος έχει διαφύγει στη Σουηδία και δεν εμφανίστηκε στη δίκη καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, για τη διευκόλυνση εξόδου παράνομων μεταναστών από τη χώρα, πλαστογραφία και σύσταση συμμορίας. Ο «υπάλληλος» στο κατάστημα ρούχων καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη για τις ίδιες κατηγορίες, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σε κάθειρξη 11 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, καταδικάστηκε ο Ρουμάνος, για διευκόλυνση εξόδου παράνομων μεταναστών από τη χώρα και σύσταση συμμορίας. Σε φυλάκιση 9 μηνών με τριετή αναστολή, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καταδικάστηκε ο Σύρος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για κατοχή πλαστού εγγράφου και παράνομη έξοδο από τη χώρα. Σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή για κατοχή πλαστού εγγράφου, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καταδικάστηκε ο Σύρος με την πλαστή κυπριακή ταυτότητα, ο οποίος συνελήφθη στο κατάστημα ρούχων στον Αγ. Παντελεήμονα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη για τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα παράνομων μεταναστών, πλαστογραφία και σύσταση συμμορίας, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.   

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.